petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sobota prinaša v Trbovljah izjemen koncert Delavske godbe Trbovlje ob 120 letnici delovanja. V Zagorju bo GŠ pripravila Pomladanski koncert. Nadaljujejo se prireditve v okviru Parade učenja, posebej bodo danes obeležili dan družin. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 20. maj 2023


Vreme

Danes bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo, nastajale bodo krajevne plohe. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22  °C.

Jutri bo povečini sončno, popoldne bo več spremenljive oblačnosti in nastale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Še bo pihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 20 do 25 °C. V ponedeljek in torek bo sončno, predvsem popoldne bodo možne krajevne plohe in nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanaci0ea je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovo.

Zaradi prenove priključka Petelinkarjeve ceste v občini Zagorje ob Savi bo do 24. maja priključek zaprt 24 ur dnevno. Urejen je začasen dvosmerni promet na Petelinkarjevi cesti od Petelinkarjeve ceste 7 do priključka na Tonkovo cesto.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električnega omrežja.


Prireditve


Delavska godba Trbovlje

Koncert ob 120 – letnici delovanja 

Danes ob 19.30 uri godbenice in godbeniki Delavske godbe Trbovlje vabijo na slavnostni koncert ob 120-letnici delovanja Delavske godbe Trbovlje v Delavski dom Trbovlje. Koncert bo v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje.

Za koncert ob visokem jubileju so izbrali zanimiv in raznolik program. Od klasičnih, modernih do solističnih skladb in skladb, ki so zaznamovale zgodovino trboveljske godbe. Dirigiral bo dirigent Delavske godbe Jože Kotar, solist na koncertu bo flavtist Matej Grahek.


KC Delavski dom Zagorje

Pomladanski koncert GŠ Zagorje

Glasbena šola Zagorje vabi na Pomladanski koncert, ki bo nocoj ob 19. uri v Delavskem domu Zagorje. Nastopili bodo solisti, komorne skupine, učenke baletnega oddelka, orkestri, OPZ CiciDO in MPZ Medeja.

 

 


Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 bodo potekale naslednje aktivnosti:

  • Ob svetovnem dnevu družin naj zasijejo iskrice v očeh vsem članom družine, zabavna športna tekmovanja, Športni park Kipe Trbovlje, od 9. do 12. ure;
  • Dnevni center, druženje, namizne igre, glasba, prigrizki, MC Zagorje, od 15. do 20. ure.

Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Alojz Zupan – Vuj

Na današnji dan se je leta 1935 v Franciji rodil slovenski klarinetist in pedagog Alojz Zupan – Vuj. Družina se je po njegovem rojstvu preselila v Trbovlje. Z glasbo se je pričel ukvarjati takoj po drugi svetovni vojni in se že leta 1950 vključil v Delavsko godbo Trbovlje kot klarinetist. Godbo je med letoma 1989 2007 tudi vodil. Leta 1976 je prejel plaketo Tončke Čeč, leta 1999 pa mu je Občina Trbovlje podelila naziv častnega občana. Umrl je 1. januarja leta 2012 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan celiakije

V maju bolniki s celiakijo obeležujejo mednarodni dan celiakije. S tem ozaveščajo o bolezni, ki je še vedno premalo poznana, ter širšo javnost in odločevalce opozarjajo na težave, s katerimi se srečujejo. Partnerji v okviru projekta CD Skills pa razvijajo pilotni celostni izobraževalni model za vse, ki skrbijo za prehrano bolnikov s celiakijo.


Svetovi dan čebel

Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.


Savus


 

Isti avtor