Dvakratni svetovni prvak v kickboxingu, 28-letni Izlačan Tilen Zajc in Zagorjanka Tina Baloh sta bila povabljena v ekipo najboljših evropskih borcev, ki se bodo v soboto, 15. oktobra, borili proti izbrani selekciji iz Združenih držav Amerike. Ekskluziven dogodek, ki se bo na evropskih tleh zgodil prvič, se bo ta konec tedna odvil v Veliki Britaniji na mednarodnem turnirju Bristol Open 2022.

Izbrana ekipa desetih najboljših evropskih kickboxerjev se bo pomerila z najmočnejšo ameriško deseterico. Tilen Zajc iz kluba Pon Do Kwan Izlake je bil izbran kot edini Slovenec v moški kategoriji. Ta čast mu pripada kot dvakratnemu svetovnemu prvaku v najmočnejši in najštevilčnejši svetovni kickboxing organizaciji Wako v disciplini pointfighting do 79 kilogramov. Trenutno je vodilni na svetovni Wako lestvici v dveh kategorijah, v preteklosti pa je nanizal še deset zmag na tekmah svetovnega pokala. Je tudi edini slovenski kickboxer z medaljo z Olimpijskih iger borilnih športov, ki so se leta 2013 odvijale v Rusiji.

Tilen Zajc pravi, da sodelovanja v tekmi Evrope proti ZDA ni mogel zavrniti in dodaja: »V moji karieri je to češnja na vrhu smetane, nekaj čisto novega. Čaka me nepozabna izkušnja.« Dogodek bo požel kar nekaj medijske pozornosti, dalo se ga bo spremljati preko ameriških spletnih kanalov po vzoru UFC scene. Šlo bo za plačljiv prenos, a Zajc obljublja, da bodo v klubu poskušali urediti, da se ga bo dalo gledati. Za več informacij spremljajte njihov profil na socialnem omrežju Pon Do Kwan Izlake | Facebook.

V Veliko Britanijo se bo Zajc odpravil z Zagorjanko Tino Baloh (članica Pondokwan Zagorje) ki bo prav tako sodelovala na dogodku v ženski ekipi kot ena najboljših evropskih bork. Zajc zanjo pravi, da je špica tudi v svetovnem merilu. Želi si, da uprizorita dobre borbe z mislijo na zmago evropske ekipe, seveda pa bi bilo dobro tudi posamično doseči čim boljšo uvrstitev.

22 let odločnosti in garanja pod trenerskim očesom Miloša in Srečka Rozmana je privedlo do tega, da so ga ameriški organizatorji povabili na ta gala dogodek, ki se bo v soboto odvijal na očeh svetovne javnosti. Spremljate ga lahko na tej povezavi.

Njegove uspehe so pred časom začela spremljati velika imena tega športa. Med njimi je tudi mojster borilnih veščin Metin Kayar iz Liechensteina, ki je letos junija s Tilnom opravil tudi daljši intervju, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi. (559) Martial Arts Talk – Tilen Zajc & Metin Kayar (2022) – YouTube.

Še bolj zanimiva pa je njuna prezentacija prijateljske ekshibicijske borbe, ki vas bo prepričala (Tilen Zajc vs Metin Kayar – Fight Scene (2022) – YouTube). Povod za svetovno prepoznavnost so seveda vidni in mnogoteri uspehi ter številne medijske objave. Prvič je večjo odmevnost dobil z zmago na svetovnem prvenstvu leta 2017, ko ga je domača javnost (Tilen Zajc je nov svetovni prvak – 24ur.com) prepoznala kot potencial za nadaljnje visoke uvrstitve v svetovnem merilu, kar se je tudi uresničilo. Takrat je dopustil vpogled v njegov garaški vsakdan, v katerem ga vodi močna volja in preprostost, saj trenira kar v domači garaži in zraven opravlja redno službo.

Marjan Pograjc

Foto: Karate klub Pon Do Kwan Izlake