Med nosečnostjo se priporoča zdrava prehrana in prehranska dopolnila, namenjena nosečnicam (predvsem folna kislina in nekateri vitamini).
Pri uživanju določenih jedi pa je potrebna previdnost oz. se svetuje, da se jih nosečnica tekom nosečnosti izogiba.
- Nepasterizirano mleko in nekateri mlečni izdelki ( mehki siri s plesnijo – camembert, brie, gorgonzola, …) lahko vsebujejo listerijo. Nosečnice sicer praviloma zbolijo le z blagimi simptomi, okužba pa predstavlja veliko tveganje za plod. Možne posledice so lahko splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. Pri preživelih novorojenčkih pa se lahko pojavijo resne zdravstvene težave (duševne motnje, paraliza, slepota, …)
- Meso in perutnina – zaradi premalo segretega mesa ali perutnine se lahko okužite s toksoplazmozo, ki lahko povzroči splav. Jetra in izdelki iz jeter pa vsebujejo veliko vitamina A, ki lahko povzroči okvare ploda.
- Pri uživanju salam, pršuta je potrebna previdnost – razen če so izdelki kuhani.
- Izogibati se je potrebno surovemu ali premalo kuhanem mesu, jetrom ter izdelkom iz jeter (npr. pašteta), goski, jerebici in fazanu.
- Jajca naj bodo dovolj kuhana oz. segreta, saj obstaja nevarnost okužbe s salmonelo.
- Ribe
- Dimljene ribe – le v primeru če so kuhane, saj v nasprotnem primeru prenašajo listerijo.
- Tuna več kot 2x tedensko, mečarica, morski pes – vsebujejo živo srebro, ki lahko škoduje plodu.
- Surove školjke – zaradi velike verjetnosti zastrupitve s hrano.
- Ostalo
- Kofein – potrebno je omejiti vnos kofeina. Zmanjšajte količine kave, pravega čaja, mace, guarane, zelenega čaja, energijskih pijač, kole ter kakava.
- Alkohol – uživanje alkohola se odsvetuje zaradi možnosti fetalnega alkoholnega sindroma (poškodbe možganov, težave z rastjo, …)
- Sadje in zelenjava – načeloma ni omejitev, potrebno je le, da se sadje in zelenjava dovolj umije.
Vabljeni v našo lekarno po dodatne nasvete.
Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.
Lekarna Pušnik Trbovlje