Tihi pomniki preteklosti

Po Jamatlonu, ki bo 3. decembra, vas vabimo tudi v Galerijo Mašinhaus na ogled razstave Tihi pomniki preteklosti. Ta prikazuje kako so slabi življenjski in delovni pogoji delavski razred spodbudili k boju za njegove pravice.

Kot spomin na uporništvo naših prednikov so nastali številni spomeniki, ki nas opominjajo na razmere in čas, ki je na njih upodobljen. Opozarjajo na grozote, ki se ne smejo ponoviti, in ponazarjajo upanje v lepšo prihodnost. Spomeniki so dober pokazatelj kulturnega stanja in odnosa do lastne preteklosti, saj odražajo vrednote in kulturno ozračje časa, v katerem so bili postavljeni. Bili so tudi pomembno sredstvo politične propagande, saj so prek njih ohranjali in poudarjali ideologijo tistega časa.

V povojni Jugoslaviji so bili v Zasavju postavljeni spomeniki, posvečeni uporu proti okupatorju, žrtvam med narodnoosvobodilno vojno ter medvojnemu revolucionarnemu gibanju. Največ je marmornih ali granitnih spominskih plošč, na katerih so teksti ter vgravirani ali reliefni znaki in simboli.

Razstava Tihi pomniki preteklosti nadgrajuje mejnike uporništva s predstavitvijo izbranih spomenikov, postavljenih v spomin na te dogodke. Spoznate jih v sliki in besedi ter s pomočjo 3D-vizualizacije v hrastniški Galeriji Mašinhaus.

Prijave za letošnji jamatlon še zbiramo na strani Jamatlona.

Savus

Foto: arhiv Savus