četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Nocoj se obeta imeniten koncert v Trbovljah, kjer bo mešani pevski zbor Prosavus obeležil petletnico svojega delovanja. V Trbovljah bodo nocoj odprli tudi prenovljene garderobe v Domu Svobode. V Hrastniku se obetata kar dve delavnici izdelovanja čestitk. V Zasavju bo potekalo še nekaj dejavnosti, ki se jih lahko udeležite. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 24. november 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10 °C.

Jutri bo pretežno jasno, občasno ponekod zmerno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, najvišje dnevne od 3 do 10 °C. V noči na soboto se bo oblačnost povečala, v soboto čez dan pa se bo od zahoda delno zjasnilo. V nedeljo bo v zahodni Sloveniji in v gorah pretežno jasno, drugod se bo zadrževala nizka oblačnost.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Čeče, izvod proti Bočko (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Spodnje Znojile (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 7.45. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Blok D, Dijaški dom (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Muzej – NNO Ostri vrh (nadzorništvo Trbovlje).


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Koncert Prosavus

Mešani pevski zbor Prosavus bo danes ob 19.30 uri v Delavskem domu v Trbovljah pripravil koncert ob 5. obletnici delovanja, na katerem bodo kot gostje nastopili pevke in pevci APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. MePZ Prosavus združuje pevke in pevce različnih generacij iz vseh zasavskih občin, ki pod umetniškim vodstvom Aljaža Bastiča nadaljujejo tradicijo različnih zborov, ki v Zasavju delujejo že več kot 100 let. Na dosedanji poti so dosegli lepe uspehe, ki bi jih bilo gotovo še več, a je tudi v delovanje Prosavusa poseglo koronsko obdobje, ki je nekoliko spremenilo načrte. Cilji tudi v bodoče ostajajo enaki: izvajati kvalitetne glasbene sporede različnih stilov in iz meseca v mesec kvalitetno napredovati.


Dom Svobode Trbovlje

Otvoritev prenovljenih garderob

Danes ob 18. uri bodo člani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje svečano odprli prenovljene garderobe. »V okviru pestrega kulturnega programa, ki bo obogaten s podelitvijo Linhartovih značk posameznim članom za aktivno kulturno udejstvovanje v društvu, boste lahko pokukali tudi v zaodrje naših prenovljenih garderob. Eden drug´mu ogenj dajmo! (A. T. Linhart);« so zapisali v vabilu.


TVD Partizan

Ženska je moč! – delavnica samoobrambe

Danes ob 19.30 uri bodo pripravili v TVD Partizan Hrastnik delavnico samoobrambe. Nasilje nad ženskami je še vedno prevelika težava. Še slabše je, ker je ženska tiho. Vsako leto obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Letos v sklopu točke EUROPE DIRECT Zasavje organiziramo d̲e̲l̲a̲v̲n̲i̲c̲o̲ s̲a̲m̲o̲o̲mbr̲a̲m̲b̲e̲, kjer se bodo ženske lahko naučile nekaj osnovnih prijemov in načinov, kako se braniti v primeru napada. Delavnico bo vodil Matevž Polak.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Izdelovanje novoletnih voščilnic in aranžmajev

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes ob 17.30 uri pripravili delavnico izdelovanja novoletnih voščilnic in aranžmajev. »Pred vrati so eni izmed najlepših zimskih praznikov, kmalu bodo božič in najdaljša noč v letu. Vsi se veselimo priprave in izdelovanja daril. Lepo je izročiti darilo, ki ga izdelaš sam, še lepše ga je prejeti. Vabimo otroke in starše, da se nam pridružite na delavnici izdelovanja voščilnic in izdelovanja različnih zimzelenih aranžmajev. Pri tem nam bosta pomagali Vesna Šeško in Metka Hočevar,« so zapisali v knjižnici.

Mladinski center Hrastnik

Ustvarjalna delavnica voščilnic

Danes ob 16. uri bodo v >Mladinskem centru v Hrastniku pripravili ustvarjalno delavnico vočilnic Mala pozornost za veliko veselje. Na delavnici boste lahko izdelali  praznične voščilnice zase in za svoje bližnje.


VGC ZLU Zasavje

Stresi stres

VGC ZLU ob četrtkih ob 16. uri v telovadnici Osnovne šole dr. Slavka Gruma v Zagorju organizira vodeno vadbo Stresi stres, ki je telesu in umu prijazna ter namenjena starejšim osebam. Vadba vključuje enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, vaje za raztezanje in zdravo hrbtenico, vključuje tudi elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem. Vadbo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze.


Kantri ples v vrstah

Vsak četrtek ob 18. uri poteka v kinodvorani Dol pri Hrastniku v okviru VGC Zasavje kantri ples v vrstah, ki ga vodi Štefka Bezgovšek. »Naše poslanstvo je, da s plesom krepimo svoje telo, duha in zabavamo druge,« je geslo skupine.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Gorska mrzlica

ob 18. uri

Pustolovska drama, izvirni naslov Summit Fever (Velika Britanija, 2022), režija in scenarij Julian Gilbey, igrajo Ryan Phillippe, Freddie Thorp, Hannah New, Mathilde Warnier, Laura Ferries, Gianmarco Saurino, Jocelyn Wedow …

Drzne sanje o vzponu na trio najzahtevnejših gora na svetu se kmalu spremenijo v grozljivo nočno moro za skupino prijateljev, ko smrtonosna nevihta ujame plezalce blizu vrha in odreže vsako upanje na rešitev. Ker so možnosti proti njim, so prijatelji prisiljeni zaupati drug drugemu, da se rešijo na kakršen koli način.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zabeleženega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor