Učenci in učitelji so zvedli drugi del projekta Ti & jaz, jaz & ti. Tokrat so se Trboveljčani podali na pot proti Labinu. Kot smo že pisali v članku Ti & jaz, jaz & ti, sta se OŠ Ivana Cankarja Trbovlje in OŠ Matije Vlačića Labin na Hrvaškem pred tremi leti odločili, da bosta sodeloval v projektu, ki je vključevalo tudi izmenjavo.

Končno smo dočakali junij, konec ocenjevanj in drugi del izmenjave. Učenci so ostali v stikih, zato so se obiska Labina zelo veselili. Med dopisovanjem z učiteljema nam je bilo naročeno, da nam pripravljajo presenečenje in da moramo imeti s sabo kopalke.

Zbudili smo se v deževno jutro. Zbrali smo se na Železniški postaji Trbovlje in nestrpno pogledovali na uro. Še malo, pa bo pripeljal vlak. Ali smo vsi? Nismo. Kaj pa sedaj? Zamudnico bodo peljali starši. Super … Kjer je volja, tam je pot. Vstopili smo v vlak, pospravili prtljago in se namestili. Do Ljubljane, kjer smo presedli na vlak do Reke. O, vlak s kupeji, odlično. Učenci so uživali in potovanje je hitro minilo. Na Reki nas je že čakal šofer s kombijem. Po panoramski poti nas je popeljal v eno uro oddaljeni Labin. Skozi okno kombija smo si ogledali še obalni del hrvaške Istre.

Ponovno snidenje v šoli je bilo zelo veselo. V šolski knjižnici smo prebili led s socialnimi igrami. Po kosilu smo odšli v stari del mesta na obisk Občine Labin. Tam nas je sprejela podžupanja in načelnik za izobraževanje. Počutili smo se zelo dobrodošli. Učenci pa so komaj čakali, da ponje pridejo starši. Popoldne so imeli čas za druženje po svoje.

Naslednji dan je bil načrtovan za oglede. Ogledali smo si mestno knjižnico, šoht, tržnico, muzej, rojstno hišo Matije Vlačića, galerijo. Same zanimive stvari, ki so spet potrdile dejstvo, da smo si zelo podobni, da imamo podobno zgodovino.

Tretji dan je bil na Hrvaškem praznik, torej pouka prost dan. Gostitelji so nas odpeljali na izlet z ladjico na Cres. Super doživetje! Ogledali smo si mesti Cres in Valun ter se kopali. Po izletu smo imeli čas za ogled Rabca. Krasno!

Zadnji dan smo se poslovili od šole, učiteljev in otrok. Obljubili smo si, da se bomo še videli. Z učiteljema smo sklenili dogovor o nadaljnjem sodelovanju obeh šol. Srčno upamo, da nam tudi v prihodnjem šolskem letu uspe zbrati dovolj finančnih sredstev, da otrokom omogočimo nepozabno življenjsko izkušnjo.

Sabina Potrbin in Nina Magister

Foto: OŠ Ivana Cankarja Trbovlje