Težave s spolnostjo prizadenejo tako ženske kot moške. Ocenjuje se, da ima okoli 40 % žensk in 30% moških težave s spolnostjo. Težave se razlikujejo glede na spol – zmanjšan libido, nezmožnost doseganja orgazma, težave z erekcijo (je ni oz. se težko obdrži), … Pri obeh spolih se s stimulacijo aktivira živčni sistem, ki nato stimulira sproščanje dušikovega oksida v genitalijah, kar poveča pretok krvi, vzburjenost in pri moških erekcijo, pri ženskah pa povečanje klitorisa.

Zdravila za erektilno disfunkcijo, ki jih predpiše zdravnik na beli recept (torej so samoplačniška), povečajo dotok krvi v penis pri vzburjenju, kar omogoča dalj trajajočo in močnejšo erekcijo. Ta zdravila ne povzročajo erekcije, če ni spolnega vzburjenja. Teh zdravil ne smejo jemati moški, ki imajo v terapiji zdravila za angino pektoris – nitrate (izosorbidmononitrat, gliceriltrinitrat, …), saj lahko pride do nevarnega znižanja krvnega tlaka. Neželeni učinki jemanja sildenafila in podobnih učinkovin lahko vključujejo glavobol in motnje vida. V redkih primerih lahko pride do dalj časa trajajoče erekcije, ki je zelo boleča in zahteva zdravniški pristop.

Kaj pa prehranska dopolnila?

Za popolne dokaze so potrebne klinične študije, ki pa jih ni veliko. S kliničnimi študijami bi dokazali učinkovitost, varnost in primerno odmerjanje. Poleg tega je v prehranskih dopolnilih pogosto kombiniranje več sestavin, kar je slabše predvidljivo kot jemanje ene same sestavine.

Bodite previdni pri kupovanju prehranskih dopolnil preko spleta, posebej če obljubljajo tudi povečanje penisa. Do povečanja penisa (brez operacije) lahko pride le pri erekciji, kar posledično pomeni, da je v prehranskem dopolnilu učinkovina, drugače dostopna le na recept (npr. sildenafil). Poleg tega je pomembno vedeti, da lahko nekateri naravni izdelki znižajo libido.

Nekatere sestavine prehranskih dopolnil, ki naj bi glede na dokaze ali pa uporabo v ljudski medicini lahko povečale spolno slo so:

  • L- arginin – obstaja nekaj študij o vplivu L-arginina na seksualno disfunkcijo pri moških. Rezultati so si nasprotujoči. So pa dokazali pozitiven vpliv arginina v kombinaciji z ginsengom, ginkom, vitamini in minerali na seksualno disfunkcijo pri ženskah. Izpostavlja pa se vprašanje vpliva placeba. L-arginin ima dokazan učinek tudi pri terapiji kongestivnega srčnega popuščanja.
  • ginseng – je v ljudski medicini najbolj uporabljano krepčilo in afrodizijak. Dokazi kemijskih analiz podpirajo stimulativni učinek te rastline. S kliničnimi študijami so dokazali ugoden učinek pri erektilni disfunkciji (izboljšana erekcija, povečana želja po spolnih odnosih). Varni so odmerki, ki ustrezajo 0,5 – 2 g korenina ginsenga ali 200 – 600 mg izvlečka korenine na dan. Pripravke iz korenin ginsenga je potrebno jemati vsaj 4 tedne, najbolje 8 tednov. Nato je smiselno narediti enomesečni presledek in nato zdravljenje ponoviti. Neprekinjeno lahko pripravke uživamo 3 mesece. Ginseng morajo previdno uporabljati bolniki s hipertenzijo in sladkorno boleznijo. Pri sočasnem jemanju ginsenga z varfarinom lahko pride do podaljšanega časa strjevanja krvi, zato se souporaba odsvetuje.
  • maca (dokazan povečano zanimanje za seks pri moških, niso dokazovali vpliva na erektilno funkcijo).
  • ašvaganda naj bi dokazano izboljšala spolne funkcije na splošno pri ženskah – vzburjenje, lubrikacijo in zadovoljstvo, ni pa povečalo spolne sle. Pri moških je ekstrakt ašvagande povečal nivo testosterona, koncentracijo sperme, volumen in gibljivost spermijev.

Obstaja malo kliničnih študij o pozitivnem vplivu prehranskih dopolnil na spolno slo, se pa nekatere rastline oz. njihovi izvlečki uporabljajo za te namene že dlje časa.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekPodelili plakete dr. Slavka Gruma
Naslednji članekDanes dogaja