V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje so v petek, 3. februarja, pripravili slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila tudi tokrat posvečena vsem ustvarjalcem in ljubiteljem kulture. V občini Zagorje ob Savi delujejo številni kulturni ustvarjalci, tako skupine kot posamezniki, ki tudi v širšem slovenskem prostoru puščajo svoj pečat, kar ne ostaja neopaženo.

Kar štirje zagorski kulturniki so v zadnjem obdobju prejeli najvišja slovenska odličja. Roman Rozina je lani za svoj roman Sto let slepote prejel nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta, Matevž Luzar je na festivalu slovenskega filma za Orkester prejel vesno za najboljši celovečerni film, Vlado Poredoš je prejel nagrado Franeta Milčinskega Ježka za sledenje njegovi žlahtni tradiciji, med prejemniki letošnje nagrade Prešernovega sklada pa sta že omenjeni filmski ustvarjalec Matevž Luzar in slikar Nikolaj Beer, ki bo nagrado prejel za cikel razstav v Celju, Izoli in Kranju.

Slovesna akademija je bila sinoči posvečena njim, v prvi vrsti pa seveda letošnjim dobitnikom priznanja in plaket dr. Slavka Gruma, ki jih v Zagorju ob Savi že od leta 1975 podeljujejo posameznikom in skupinam, ki se profesionalno ali ljubiteljsko ukvarjajo s kulturo. Zbrane je nagovorila predsednica sveta najstarejše slikarske kolonije v tem delu Evrope, Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, Eleonora Kramar, za glasbeno popestritev so poskrbeli Gregor Ravnik in člani skupine Gedore.

Najvišja priznanja Občine Zagorje ob Savi s področja kulture izročil podžupan Mitja Adamlje. Plakete dr. Slavka Gruma so prejeli za vrhunskost in izjemne dosežke na področju klasične glasbe Matic Kuder, za več kot tridesetletno uspešno delo na področju glasbe, predvsem pri vzgoji otrok, Milena in Dean Holc, za dosežke na filmskem področju in promocijo Zagorja Matevž Luzar. Priznanje dr. Slavka Gruma pa je prejel Mešani pevski zbor Izpod Svete gore.

Savus

Foto: Robi Verbajs


 

Prejšnji članekMaljevac spil čaj v VDC
Naslednji članekTežave s spolnostjo?