Danes obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Aktivnosti ob tem dnevu se letos osredotočajo na ozaveščanje o duševnem zdravju in poudarjajo pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. V ospredje je postavljeno preprečevanje samomora.

V letu 2018 je življenje zaradi samomora po podatkih NIJZ izgubilo 353 Slovencev, kar je manj kot prejšnje leto. Med umrlimi zaradi samomora je vsako leto tri do štirikrat toliko moških kot žensk. V tem Zasavje ni izjema. V zasavski statistični regiji je v lanskem letu zaradi samomora življenje izgubilo 15 ljudi. Količnik samomora (število samomorov na 100.000 prebivalcev) je bil pri moških 45,58, pri ženskah pa 10,39. Je pa tudi pri nas skupni količnik v primerjavi z lanskim letom upadel. V Sloveniji je bilo v lanskem letu največ samomorov v starostni skupini med 80 in 84 let (količnik 41,48), najmanj pa med 10 in 14 let (količnik 3,14).

Kaj storiti?

Ljudem v duševni stiski je na voljo brezplačno strokovno svetovanje v mreži psiholoških svetovalnic Posvet. Svetovalnice delujejo v Zagorju (Cesta Borisa Kidriča 11a, v prostorih hortikulturnega društva nad gasilskim domom), Ljubljani, Kranju, Celju, Laškem, Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Postojni, Idriji, Kopru in Novi Gorici.

Med dejavniki, ki lahko znatno vplivajo na poslabšanje duševnega zdravja, je tudi izguba doma. Točne številke ne poznamo, a po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve naj bi bilo leta 2017 v Sloveniji 2760 brezdomcev, število pa naj bi še naraščalo. Danes obeležujemo tudi mednarodni dan brezdomcev.

MD

Foto: arhiv Savus