Objavljamo izjavo za medije po včerajšnji seji Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi, ki so nam jo poslali iz SLS Zagorje ob Savi.

»Demokracija v Zagorju, počivaj v miru. Župan Matjaž Švagan je kar sam predlagal člane preiskovalne skupine, ki bo preiskovala transparentnost porabe sredstev kolesarske steze in njega kot najbolj odgovornega za ta projekt.

O predlogu opozicije glede članov komisije se sploh ni glasovalo, s čimer smo poteptali lastni statut, poslovnik Občine Zagorje ob Savi in najnižje demokratične standarde, ki veljajo v razvitem svetu.

Včerajšnja seja Občinskega sveta v Zagorju je v celoti razgalila strah 30 letne vladavine ekipe župana Matjaža Švagana, da bi preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena za nadzor nad porabo proračunskih sredstev projekta Kolesarska steza Zagorje-Orehovica lahko ugotovila morebitne nepravilnosti. Gre za največji projekt v novejši zgodovini občine, katerega vrednost se je povzpela na 8,85 milijona evrov, občani pa zahtevajo odgovore, zakaj je projekt, katerega prva ocena je bila okrog 6,4 milijonov evrov, tako podražil. Skupino je na včerajšnji seji župan razširil s svojimi podporniki, ki so že tokratno sejo zlorabili za diskreditacijo predsednika in posledično komisije.

Komisijo, v katero so bili na prejšnji seji imenovani Primož Jelševar kot predsednik, ter članici Saša Jerman (ZGN) in Blanka Razpet iz koalicijske Svobode, je župan razširil še s »tihima« koalicijskima zaveznikoma Romanom Perkličem in Aljažem Jerinom. Predlog opozicije je bil, da v komisijo vključijo članico KS Kisovec Ano Čebin in predsednika KS Izlake Saša Vučka, po področju katerih teče velik del kolesarske steze. Kljub temu, da smo bili s strani predsedujočega pozvani, da posredujemo naš predlog za dopolnitev članov komisije, se zaradi očitnega nestrinjanja župana o predlogu ni glasovalo. Obrazložitve, zakaj, ni bilo. Zaradi avtoritarnega vodenja in teptanja demokratičnih standardov so pred glasovanjem nekateri svetniki protestno zapustili sejo, tako da je za sklep glasovalo le 13 od 25 občinskih svetnikov, kar v SLS ocenjujemo za slabo popotnico za legitimnost novo ustanovljene komisije. Gre za edinstven primer preiskovalne komisije, ki je razen predsednika sestavljena iz najtesnejših zaveznikov župana, ki jih je sam predlagal. Jelševar je ob tem poudaril, da je že od ustanovitve komisije deležen političnih napadov in groženj, s katerimi se želi spodkopati integriteto komisije in morebitnih ugotovitev. Če bi imeli resen namen, da komisija ovrže najmanjši dvom v transparentnost porabe javnih sredstev pri gradnji kolesarske steze, bi sestavo in delo komisije v celoti prepustili opoziciji. Tako pa se občinski svet in župan ukvarjata le s tem, kdo bo sedel v komisiji, in kako bodo pristojnosti komisije čimbolj omejene.

V svetniški skupini SLS obžalujemo žaljenje in diskreditacijo, ki so jih na sejah občinskega sveta deležni naši člani in vsak, ki izrazi kakšen pomislek vladajoči strukturi. Pozivamo k ponovni vzpostavitvi porušenih standardov demokracije in komunikacije, saj smo člani občinskega sveta najvišji organ v občini, ki mora biti vzor obnašanja občankam in občanom v naši občini.

Svetniška skupina SLS Zagorje ob Savi«

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZagorjani uspešni v Kutini
Naslednji članekLevica Zasavje z novim vodstvom