»Ob izgradnji kipa rudarja – Prometeja se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste po svojih močeh že prispevali za njegovo izgradnjo! Z vseh strani Slovenije smo naleteli na krasen odziv, tudi s strani Trboveljčanov, Trboveljčank, ki ne živijo več tukaj, njihovo srce pa ostaja zapisano kraju, v katerem so se rodili, odraščali, se šolali in živeli,« pravijo v Društvu Trbovlje novomedijsko mesto.

Trboveljske korenine

Ena izmed Trboveljčank, ki se je odzvala z neizmerno srčnostjo, je Milena Andelič Đukić, ki je zadnje mesece posvetila svojo energijo, čas in vso ustvarjalnost, ki jo premore, svojim trboveljskim koreninam in po navdihu Prometeja napisala knjigo Svetilka Rudarjeva hči.

Knjiga govori o neizmerni moči tako ženske kot rudarskega življa in ta moč ženske, ki je upodobljena skozi svetilko v zgodbi, je bila opora rudarjem, gladiatorjem v areni teme in preživetja, katera je opisana skozi malce drugačno prizmo, kot bi jo pričakovali. Na prvo branje bi rekli, da je brutalno močen ženski roman, ki prikazuje moč ženske v težkih okoliščinah in njeno zmago, a je veliko več. Je mešanica Haruki Murakamija in Dickensovega romana Oliver Twist, vendar v originalni slovenski narodni noši. Prikazuje moč in svetlobo ljubezni ter prijateljstva skozi nežen opis, ki je večen skozi stoletja.

Rudarke ustvarjajo skupaj

Obenem pa so stopile skupaj v knjižnem projektu prave »rudarke«, ki so s skupnimi močmi obogatile to knjigo. Knjigo poleg bogate vsebine krasi izjemno srce, ki ga je dizajnirala in umetniško ustvarila za ta namen umetnica Marjeta Hribar. Znotraj knjige bodo bralci lahko spremljali zgodbo skozi umetniške slike slikark Irene Krošel in Nastje Abdič. Knjigo spremlja tudi pesniška zbirka Rudarjeva hči, v katerih se odraža moč nepremagljive ljubezni do domovine, doma in ženske ljubezni, ki je temelj vsakega Prometeja.

Ves izkupiček od prodane knjige bo namenjen izgradnji Prometeja, izdelavi spominkov in nadgradnji projekta v prihodnosti. Knjiga Svetilka Rudarjeva hči bo izšla v mesecu decembru, na e-mail drustvo.tnm@gmail.com pa že prejemajo prednaročila. Cena knjige je 21 evrov.

O avtorici

Avtorica, pisateljica in predavateljica Milena Andelič Đukić je bila rojena 8. decembra 1978 v Somborju. Ponosna je na vse svoje korenine. Tako je ponosna Trboveljčanka, uvožena Primorka in rudarjeva hči, predvsem pa, pravi, je samo ženska in človek. In takrat, ko pride do razpotij med ljudmi, je lahko tudi marsovec, da bi dosegla ljubezen. V Zasavju je v rudarski družini končala osnovno in srednjo šolo. Življenjska pot jo je potem vodila do Obale, kjer je končala dodiplomski in podiplomski študij, specializacijo in magisterij iz menedžmenta. Ob dolgoletnih izkušnjah v podjetništvu, nabavnem menedžmentu in procesih poslovne odličnosti je postala tudi predavateljica na višjih in visokih šolah.

Po rojstvu svojih otrok je znanje, ljubezen in strast do umetnosti, knjige in otrok usmerila v profesionalno udejstvovanje v dobrodelnih projektih kot idejna vodja in organizatorica. Prejela je Priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper za uspešno delo na širšem družbenem področju, predvsem na področju humanitarne dejavnosti.

Njene knjige in romani se vedno spotikajo ob najbolj pereče probleme družbe, namen pa je doseči ljubezen in plemenitost.

Savus

Foto: arhiv Društva TNM