Kulturno turistično društvo Bazilika pripravlja zanimivo prireditev, ki bo prav gotovo privabila tudi obiskovalce iz Zasavja. Štrukljifest bo potekal to soboto, 20. avgusta, od 17. ure naprej na gasilskem poligonu v Grušovljah v Zgornji Savinjski dolini. Štruklji na različne načine bodo razvajali brbončice, organizatorji pa bodo poskrbeli še za zanimiv program.

Bogata dediščina

»Bogata naravna in kulturna dediščina imata svoj dom v Zgornji Savinjski dolini, ki je biser (pred)alpskega sveta. Zgornja Savinjska dolina je prostor, kjer je preplet gastronomije in kulture zares bogat. Iz starih običajev izvemo, da so naši dedki in babice praznike in posebna delovna opravila pospremili z izbranim kulturnim programom in hrano. Ob petju in plesu so kmečke jedi pripravljali iz doma pridelanega mleka, skute, moke in ostalih sestavin. Značilna jed, ki je dandanes nekoliko pozabljena, so štruklji,« so zapisali organizatorji.

Posebnost savinjskih štrukljev

Posebnost savinjskih štrukljev so ajdovi štruklji z orehi. V kombinaciji kulture takratnega časa in naravnih danosti želijo organizatorji ljudem približati dobre stare jedi in kmečko pevsko tradicijo. Dediščina, gastronomija in kultura so trajen motiv za privabljanje gostov in s tem oživitev tradicije in kakovosti domačih proizvodov.

Od žita do štruklja

Folklorne skupine bodo skupaj z gosti prikazale pot od žita do štruklja. Podrobni tehnološki opisi priprave jedi bodo prispevali k ohranitvi izvirnosti in predstavitvi značilnih gastronomskih lastnosti, ter kulture našega kraja. Z avtentično predstavitvijo (interaktivno) ohranjamo tudi njihove značilnosti. Do kulture in jedi gojimo spoštljiv odnos. Potreben je dvig zavesti in spoštovanja domačih naravnih vrednot in se ne sramovati naše preteklosti. Intermedijski  dogodek, v katerem bodo sodelovala folklorna društva, domače glasbene skupine, zbori, vizualni in likovni umetniki in poeti, ki bodo na izviren, bogat in slikovit intermedijski način gledalcu pričarali nepozabno doživetje ob vizualno-zvočnem performansu.

O dogodku

Po otvoritvi Štrukljifesta bodo pripravile predstavo o štrukljih ljudske pevke, vmes bo tekel otroški program, nastopile bodo folklorne skupine in pevski zbori, organizatorji pa bodo poskrbeli še za zabavni program.

Savus

Foto: KTD Bazilika


 

Prejšnji članekMatevž Luzar nagrajen v Pekingu
Naslednji članekDanes dogaja