Današnja sobota bo posebej vesela in zanimiva v Zagorju, kjer bo Turistično društvo Ruardi pripravilo zanimiv dan, poln športnih in družabnih aktivnosti. V Kisovcu praznujejo 90 let tamkajšnjega nogometnega kluba. V Trbovljah pa poteka ta vikend poletni kino. Naredite si soboto.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 20. avgusta 2022


Vreme

Danes bo sprva sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 °C.

V nedeljo, ponedeljek in torek bo na zahodu večinoma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih, kjer bodo občasno krajevne padavine. Pihal bo severni veter.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


TD Ruardi

Turistično društvo Ruardi pripravlja danes vrsto prireditev Ob 11. uri se bo pričel tretji turnir v malem nogometu za pokal ata Perkmandeljca. Ob 16. uri bodo pripravili ustvarjalne delavnice za najmlajše. Uro kasneje se bodo odpravili na 11. Perkmandeljčev pohod. Takrat se bo pričelo tudi 6. ekipno tekmovanje Metanje kulma u hunt. Ob 18. uri bodo podelili priznanja za 13. skok čez kožo in pripravili kulturni program. Ob 18.45 uri se bo pričel 14. skok čez kožo. Ob 19.30 uri pa se bo pričelo še veselo rajanje z ansamblom Firbci.


NK Svoboda Kisovec

Ob 90 letnici Nogometnega kluba Kisovec bodo danes ob 10. uri pripravili v Športnem parku v Kisovcu teniški turnir mešanih dvojic. Glasbeni gost na prireditvi bo Tomo Jurak.


Pumptrack

Zavod za šport Zagorje in Kolesarski klub Zagorska dolina danes pripravljata na poligonu Pumptrack Zagorje v Športno rekreacijskem območju Evropark tretje slovensko prvenstvo na pumptracku s spremljevalnim programom Grbine so fine se tako preveša v drugi del.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.


DDT kino

S knjigo v kino: Čarobno potovanje na luno

ob 10. uri

DDT vas skupaj s Knjižnico Toneta Seliškarja vabi s knjigo v kino. Ob 9.30 bomo imeli pravljično urico, ob 10.00 pa si bomo ogledali animirani film Čarobno potovanje na luno. Vse skupaj se bo odvijalo v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje in ker je to v sklopu Letnega kina, bo vstop prost.

Sinhroniziran družinski animirani film, izvirni naslov Moonbound (Avstrija, Nemčija, 2021), režija Ali Samadi Ahadi, scenarij Ali Samadi Ahadi, Arne Nolting, igrajo Stephan Benson, David Daria, Lilian Gartner

Zgodba filma, v bistvu nemška različica Petra Pana, pripoveduje zgodbo malega Petra, ki se skupaj z majskim hroščem, gospodom Zoomzemanom in Peščarjem podajo na čarobno potovanje, da bi rešili Petrovo sestrico pred zlobnim Mesecem.


 

DDT – poletni kino

Mary Poppins se vrača

ob 20.30 uri

Ameriški družinski, fantazijski muzikal, izvirni naslov Mary Poppins Returns (2018). Režija Rob Marshall, scenarij David Magee, P.L. Travers, igrajo Emily Blunt, Ben Whishaw, Meryl Streep, Colin Firth, Dick van Dyke, Emily Mortimer, Angela Lansbury

Dogajanje je postavljeno v London, 25 let po izredno uspešnem prvem delu. Michael in Jane sta odrasla, njuna priljubljena varuška Marry Poppins pa ju obišče, da bi družini pomagala s svojimi magičnimi močmi in energijo vrniti veselje, ki so ga izgubili v času njene odsotnosti.


Delavski dom Zagorje – kino

2017

ob 19.00 uri

Slovenski dokumentarni film je režiral Goran Vojnovič. Igrajo kapetan Goran Dragič, njegova ekipa Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončič, Edo Murič, Aleksej Nikolič, Klemen Prepelič, Anthony Randolph JR, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, selektor Igor Kokoškov.

Dokumentarni film »2017« obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva v košarki v Carigradu z besedami vseh dvanajstih igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznamo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih.

Naslov evropskih prvakov v košarki iz leta 2017 je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega osemnajstletnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres do novega selektorja.

Ta fantastičen uspeh si vsekakor zasluži tudi »dokument« v obliki filma, ki pa ni le povzetek in razkrije mnogo več kot le športno zgodbo. 2017 je tudi zgodba o ekipi, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma, tako v športu kot v širši družbi, še kako pomembna in aktualna.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus