Zagorjan Matevž Luzar je prejel že drugo prestižno nagrado za svoj film Orkester. Po nagradi na festivalu v Skopju v Makedoniji je prejel še nagrado za najboljšo režijo na enem največjih mednarodnih filmskih festivalov v Pekingu na Kitajskem v kategoriji 2021 BJIFF Forward Future.

Komična drama

Komična drama Orkester prikazuje razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. V filmu se prepleta pet zgodb z različnimi liki. V njem igrajo tudi člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje, nekateri prav vidno vlogo. Pet zgodb nazorno prikaže celotno izkušnjo gostovanja in vse posledice, ki jih nosijo njegovi udeleženci.

Orkester prepričal žirijo

Očitno je zanimiva vsebina, svežina in večplastnost filma navdušila tudi žirijo na Kitajskem. Sestavljali so jo kitajska filmska režiserka, scenaristka in producentka Ning Ying, malezijska režiserka Tan chui Mui ter estonski pisatelj, režiser in dramaturg Martti Helde. V obrazložitvi so zapisali, da jih je prepričala tankočutno in vedra pripoved o peripetijah pihalnega orkestra na gostovanju v pobratenem avstrijskem mestu. »S premišljeno uporabo črno-bele filmske tehnike je režiser na barvit in zanimiv način predstavil člane glasbene zasedbe,« so obrazložitev povzeli pri Gustav filmu.

BJIFF

Mednarodni filmski festival v Pekingu (Bejing International Film Festival), ki je bil z državno podporo ustanovljen leta 2011, je ena najpomembnejših prireditev filmske industrije, saj odpira vrata na eno največjih svetovnih kinotržišč: redno se ga udeležujejo hollywoodski producenti, vodje studiev in režiserji.

Zmaga med 600 filmi

V kategoriji Forward Future, ki osvetljuje različne zanimive kulturne posebnosti in spodbuja mednarodna sodelovanja, se je za nagrado potegovalo skoraj 600 filmov iz 88 držav, samo 15 se jih je uvrstilo v ožji izbor za nagrade. Po srebrni zvezdi na festivalu Cinedays v Skopju je to že drugo mednarodno priznanje, ki ga je Matevž Luzar osvojil s filmom Orkester. »Nagrade sem se zelo razveselil, saj prihaja iz drugega kulturnega okolja. Po odzivih sodeč je film očitno nagovoril kitajsko občinstvo. Vsako priznanje za film je lepa potrditev ne samo mojega dela, ampak tudi dela celotne ekipe,« je dejal po prejemu novice o nagradi Matevž Luzar.

O filmu

Film Orkester so premierno prikazali novembra lani v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cottbusu v Nemčiji. Nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film, direktor fotografije pa še en izjemen zasavski filmski ustvarjalec Simon Tanšek.

Doma izjemno zanimanje

Kako zanimiv je film Orkester za Zasavce, kaže tudi dogajanje ob prvem predvajanju filma v zasavskih kinih. V torek, 16. avgusta, se je predstava v Zagorju začela z 20 minutno zamudo. Ne, ni bilo tehničnih težav. Enostavno je bila vrsta za karte tako dolga, da so morali s predvajanjem počakati, da so vsi, ki so si želeli ogledati film, prišli do kart. Dvorana Delavskega dom Zagorje je bila lepo popolnjena in takšnega obiska kino predstave v Zagorju že dolgo ni bilo.

Savus

Foto: Gustav film, arhiv Savus