sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Številke za vse copatarje

Skoraj ga ni Slovenca, ki ne bi komaj čakal, da po naporni službi zdrsne v udobna oblačila, obuje copate in si odpočije v udobju svojega doma. A povsod po svetu navade niso enake. Mnogi copat sploh ne poznajo.

Zgodovina

Pojdimo na začetek. Copati izvirajo iz Orienta. Preko Bizanca so prišli v Italijo in so od 15. stoletja znani tudi v ostali Evropi.

Pri nas in po svetu

Znotraj Evrope in tudi drugje po svetu se kulture razlikujejo in to velja tudi glede nošenja copat. Pravi Slovenec nosi copate, Špancu pa so copati španska vas. Na Japonskem se ljudje ob vsakem vstopu v domovanje sezujejo, ker verujejo, da čevlji s seboj nosijo slabo energijo z ulice. Avstralci in Američani tudi po stanovanju hodijo obuti v čevlje, sandale ali športne copate. Če boste doma kdaj gostili osebo, ki prihaja iz Avstralije ali Amerike, vam bo najverjetneje nerodno od nje zahtevati, da se sezuje, a vzemite to kot odlično priložnost, da ji razložite naše navade.

Tudi modni dodatek

Nošenje copat v šolah in vrtcih je druga zgodba. Je del procesa spoprijemanja s prilagajanjem na šolo ter v družbenem smislu prilagajanjem na pravila sobivanja v nedružinskem socialnem prostoru.

Je pa iz vsega tega nastala prav pisana modna industrija, saj so copati lahko všečen modni dodatek. Na spletu lahko najdete ideje za nakup, vključno s personaliziranimi izdelki po naročilu: http://vdc-zagorje.si/trgovina/

Uporabniki Varstveno delovnega centra Zagorje s podporo mentorjev izdelujejo pisane copate iz umetnega usnja in domiselne, modne copate iz recikliranega jeansa lastne eko blagovne znamke VDC “Prešito”.

Zato ne pozabite – Za vse copatarje imamo številko v zasavskem VDC!

VDC Zagorje/PR objava       

Foto: VDC

Isti avtor