Na območnih in regijskih srečanjih, revijah in tekmovanjih po vsej Sloveniji se vsako leto zvrstijo nastopi pevskih zborov, gledaliških skupin, vidimo lahko nastope folklornih skupin, ljudskih pevcev …
Eno izmed takih srečanj je potekalo tudi včeraj, 4. marca, ob 18. uri v gledališki dvorani Delavskega doma v Trbovljah. Bilo je to območno srečanje folklornih skupin in ljudskih pevcev Zasavja pod geslom »Godci, godite, naš ples je začet«.

Prireditev je organiziral JSKD – Območna izpostava Trbovlje. Prikaze udeležencev je budno spremljala strokovna spremljevalka Marija Kapušin.

Na odru so se zvrstili številni folklorni izvajalci. Nastopila je Folklorna skupina Trbovlje iz KUD Svoboda center, njen nastop je nosil naslov Kaj je ljubezen. Skupino vodi Joži Brečko, ki je tudi avtorica odrske postavitve. Folklorno društvo Brusači Radeče se je predstavilo z Goričkimi plesi. Vodja skupine je Dalija Špendau, njeno delo pa je tudi odrska postavitev. Folklorna skupina Javorje je uprizorila ples z naslovom Ceperle. Vodja skupine je Bernarda Smrekar, za odrsko postavitev pa je poskrbela Ida Dolšek. Za popestritev je poskrbela pevska skupina Klasek iz Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake z dvema pesmima: Lep spomin je nate, mati in Žena moja. Iz Ribnice je prišla folklorna skupina Turistično društvo Grmada Ribnica s Plesom po ribniških vaseh. Vodja skupine je Zmago Leben, ki je tudi avtor odrske postavitve. Folklorno društvo Brusači Radeče ima v svojih vrstah tudi pevsko skupino. Predstavili so se z dvema ljudskima, Zvečer sem šel na vas in O, ja pa o, ja. Zadnja je nastopila druga Folklorna skupina Javorje s plesnim prikazom z naslovom Preljuba družba, ki na šegav način prikazuje običaje, povezane s poroko. Vodja skupine je Dunja Gorišek Simončič, ki se je tudi podpisala pod odrsko postavitev.

Program je povezovala Lavra Izgoršek. Vsem nastopajočim se je s podelitvijo plaket in cvetja za udeležbo zahvalil predstavnik JSKD – Območna enota Trbovlje Zdravko Pestotnik.

Dobro uro in pol trajajoča poslastica za ljubitelje ljudskega blaga se je končala s skupnim pevskim nastopom vseh udeležencev.

Milko Plahuta

Prejšnji članekZa večjo strpnost
Naslednji članekV Hrastnik na večer smeha