V Mladinskem centru Trbovlje stremijo h krepitvi medkullturnega dialoga. V mesecu februarju so začeli z večjim mednarodnim projektom z naslovom Safe Haven, v prevodu Varno zatočišče, v okviru katerega razvijajo orodja za mladinske delavce, učitelje, šole in organizacije za delo z mladimi na področju krepitve medkulturnega dialoga.
Projekt temelji na prepričanju, da je strpnost pravi pristop pri osmišljanju različnosti. Razvijajo orodja, s katerimi želijo okrepiti strpnost med mladimi s širjenjem razumevanja različnih kultur in vzrokov za aktualno begunsko in migrantsko krizo.

Med drugim razvijajo mladinsko igro z naslovom Kovček, ki bo opisani pristop prevedla v mladim razumljiv jezik in jim ga približala skozi igro. Orodje bo po projektu na voljo mladinskim delavcem in učiteljem za njihovo neposredno delo z mladimi.

V nadaljevanju projekta bodo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji iz Turčije, Velike Britanije in Poljske izbrali najboljše primere lokalnih ukrepov, ki v različnih evropskih okoljih krepijo medkulturni dialog in bi jih veljalo kot primere dobrih praks prenesti v domače okolje.

Projekt ponuja tudi številne dejavnosti, ki spodbujajo aktivno državljanstvo mladih. V okviru projekta je tako nastala skupina mladih, ki ob mentorstvu priznanega pisatelja Romana Rozine krepi veščine kritičnega pisanja in razmišljanja, izvedli pa bodo tudi različne programske vsebine za mlade osnovnošolce, ki jim slovenščina ni materni jezik.

Projekt z naslovom Safe Haven je projekt strateškega partnerstva, ki ga financira program Erasmus +, Mladi v akciji.

ZT

Prejšnji članekZa lepše okolje in debelejšo denarnico
Naslednji članekSrečali so se folkloristi