Občina Zagorje pripravlja poklon slovenskemu junaku kolesarske Dirke po Franciji Primožu Rogliču. Sprejem zagorskega športnega asa bo v ponedeljek, 31. julija, ob 19. uri na mestni ploščadi v Zagorju. Rogliča bo v imenu Zagorja sprejel zagorski župan Matjaž Švagan, ki mu bo predal darilo Občine Zagorje ob Savi. Po predaji darila bo kolesarski as podpisoval rumene športne majice.
Prireditev bo vodila Ajda Mlakar, za šampionsko glasbeno vzdušje pa bodo poskrbeli zagorski Orleki.

Zmagal na Dirki po Franciji

Primož Roglič je odlično nastopal na svoji prvi dirki vseh dirk Tour de France. Že prvi dan je spoznal, kaj pomeni ta dirka, saj je v deževnem kronometru padel in po zlu je šla pričakovana visoka uvrstitev enega najboljših kronometristov na svetu. Podobno je bilo predzadnji dan tritedenskega dirkanja po francoskih cestah. Na kronometru, ki mu je bil pisan na kožo in ga je v vlogo favorita pred preizkušnjo postavil celo zmagovalec dirke Chris Froome, je zaradi »šlamparije« mehanikov in »okvare« menjalnika vozil velik del kronometra v isti prestavi, pred dolgim klancem pa je moral menjati kolo. Zaradi tega je verjetno ostal brez druge zmage na Touru.

Razočaranje v 15., zmaga v 17. etapi

V 15. etapi Dirke po Franciji si je privozil četrto mesto – zmagal je Nizozemec Bauke Mollema. Takrat je zamudil skok zmagovalca in se zaradi tega malce sekiral. Vendar si je dokazal, da je močan in sposoben ob drugačni vožnji in brez zanašanja na sotekmovalce priti tudi do najvišje stopničke.

Po koncu 17. etape pa razlogov za razočaranje ni bilo. Roglič je bil ves čas etape med vodilnimi kolesarji, potem pa je šest kilometrov pred najvišjim vrhom Toura Col du Galibier (2642m) napadel in prišel na vrh z minuto in pol naskoka. V vratolomnem spustu ni izgubljal in si priboril zasluženo zmago. S tem je postal tudi prvi Slovenec (in prvi Zasavc), ki je na Dirki po Franciji zmagal na eni izmed etap.

Nora dirka

»Nora dirka. Še vedno nisem zbral vseh misli, ampak, kakšen dan, zagotovo mi bo v spominu ostal za vedno. Sedemnajsta etapa Dirke po Franciji 2017 je zmaga za Slovenijo in mojo ekipo. Galibier sem imel pred očmi že nekaj časa, spust sem poznal, navijači ste bili neverjetni, ko sem slišal slovensko besedo in zastave, sem dobil kar solzne oči! Hvala! Sedaj pa zbrano do konca, pa bom zelo zadovoljen,« je po dirki zapisal na svoji spletni strani Primož Roglič. Zmago je proslavil tudi tako, da je na zmagovalnem odru naredi pravi smučarsko skakalni telemark in s tem še poudaril, kako dolgo pot je prehodil od izjemno obetavnega smučarskega skakalca do vrhunskega kolesarja.

Roglič je na dirki naredil vse, kar je lahko. Prihodnje leto bo prav gotovo še bolj viden. In ni jih malo, ki verjamejo, da se lahko tudi v skupni uvrstitvi Dirke po Franciji vse bolj popularni Rogla povzpne zelo visoko.

ZT

Prejšnji članekDomačija Medved
Naslednji članekMiga Jazz Band na petkovih večerih