Zaradi slabše epidemiološke slike je v nekaterih slovenskih zdravstvenih domovih in bolnišnicah že obvezno nošenje zaščitnih mask. V ponedeljek bo tako tudi v ZD Trbovlje. Na spletnih straneh ZD Hrastnik in Zagorje takšnih obvestil še ni. V Splošni bolnišnici Trbovlje so obiski zaenkrat prepovedani, nošenje mask ob pregledih pa obvezno.

Z ukrepi želijo preprečevati širjenje okužb s koronavirusom ter zaščititi osebe s tveganjem za težji potek covida-19 in zaposlene.

»S ponedeljkom, 1. avgusta, je v ZD Trbovlje za vse paciente in zaposlene obvezna uporaba zaščitne obrazne maske,« so sporočili iz ZD Trbovlje.

Strokovna skupina za zajezitev in obvladovanje epidemije Covid-19 svetuje obvezno uporabo zaščitne maske v okoljih z večjim tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2, v katerih se zadržujejo osebe iz ranljivih skupin, kar predstavljajo skupni zaprti prostori zdravstvenih ustanov in socialno varstvenih zavodov, vključno z domovi za starejše občane.

Uporaba maske je eden izmed ukrepov, s katerim lahko prispevamo k obvladovanju širjenja okužbe s SARS-CoV-2. Za preprečevanje širjenja obolenja covid-19 in ostalih kapljično prenosljivih bolezni je priporočljivo hkratno izvajanje tudi ostalih ukrepov: da v primeru okužbe ostanemo doma, higiena kašlja in kihanja, pravilno umivanje rok, izogibanje dotikanju obraza (oči, nosu in ust), vzdrževanje medosebne razdalje in učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov.

»Zahvaljujemo se vsem pacientom, da pomagajo skrbeti za svojo varnost, varnost ostalih pacientov ter zaposlenih,« so še zapisali v sporočilu za javnost v ZD Trbovlje.

Savus

Foto: arhiv Savus