Zavod Aspira iz Trbovelj je s projektom »Tukaj in zdaj! Razmišljaj globalno, deluj lokalno«, uspešno kandidiral na manjšem razpisu Platforme Sloga. Njihov projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma Sloga. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.

V lokalnem okolju se malo govori o podnebnih spremembah in migracijah, povezanih z njimi, trajnosti in globalni nepravičnosti. Probleme bomo  na svoji koži občutili vsi, vendar o njih ne govorimo. »Izziv podnebnih sprememb je za večino ljudi nepredstavljiv in oddaljen, zato želimo pokazati, kako te spremembe že danes občutimo na svoji koži in kaj lahko vsak izmed nas naredi, da doprinese k izboljšanju,« pravijo v Aspiri.

S projektom nameravajo dvigniti raven zavedanja o teh temah v zasavskem okolju in vlogi posameznikov za doseganje boljše prihodnosti mladih in lokalnih skupnosti. Predstavili bodo tudi dobre prakse, ki v svetu že delujejo.

»V ta namen bomo usposobili mlade podnebne ambasadorje, ki nam bodo v jesenskem času pomagali pri izvajanju delavnic za mlade, pripravili spletno kampanjo na temo podnebnih sprememb in migracij, povezanih z njimi, trajnostni in globalne nepravičnosti in pripravili potujočo razstavo ozaveščevalnih plakatov na temo podnebnih sprememb, ki jo bomo odprli v septembru v Trbovljah,« pravi Rada Drnovšek iz zavoda Aspira. Razstavo bodo predstavili še v Zagorju, Hrastniku in Litiji.

Aspira še vedno vabi k sodelovanju mlade med 18. in 29. letom, predvsem dijake in študente, ki bodo sodelovali pri izvedbi delavnic in pripravi vsebine projekta.

Savus

Foto: arhiv Savus