Danes bo Zasavje spet živo kot le kaj. V Zagorju bosta zvečer ob isti uri kar dve zanimivi prireditvi. Na mestni ploščadi bo nastop Pihalnega orkestra Svea in premiera celovečernega filma Orkester, na igrišču Proletarec pa Mlada zagorska noč. V Trbovljah bodo zvečer na Poletnem odru pripravili Večer komedije. Dan prinaša še kup drugih zanimivosti za otroke, odrasli pa si lahko ogledate dva zanimiva filma: Moški in Elvis.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 29. julija 2022


Vreme

Danes bo delno jasno, popoldne in zvečer bodo v notranjosti nastajale posamezne krajevne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 30 do 34 °C.

Do sobote zjutraj bodo padavine z nevihtami zajele večji del Slovenije in sredi dneva povsod ponehale, najkasneje na vzhodu. Razjasnilo se bo, zapihal bo severnik. V nedeljo bo sončno, predvsem na vzhodu bo še pihal severni veter.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na cesti Litija-Ljubljana je v Litiji promet do 1. avgusta urejen izmenično enosmerno zaradi preplastitve vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Marela (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Orkester

Delavski dom Zagorje pripravlja ob 21. uri poseben večer na mestni ploščadi pred Weinbergerjevo hišo. Obeta se premiera celovečernega filma Orkester zagorskega režiserja Matevža Luzarja, v katerem so nastopili tudi člani Pihalnega orkestra Svea iz Zagorja, nekaj Zagorjanov pa je odigralo v filmu tudi vidnejše vloge. Direktor fotografije v filmu Orkester pa je Hrastničan Simon Tanšek. Zagorski godbeniki bodo na ploščadi večer polepšali še s svojim nastopom.


Mlada zagorska noč

Nocoj od 21. ure naprej bo na igrišču Proletarec (pred Mladinskim centrom Zagorje ob Savi) potekala Mlada zagorska noč. Predstavili se bodo trije mladi bandi, ki bodo v Zagorju prav gotovo pripravili super vzdušje in žur! Vsi izvajalci so izjemno zanimivi. Jet Black Diamonds sestavljajo mladi Vipavci, ki so s prvima singloma Retro anorak in Še zadnjič osvojili radijske valove in obveljali za ene od najobetavnejših novincev leta. Skupina Kokosy so štirje prijatelji, Boris Kokalj, Martin Drobnič, Anže Lajevec in Izidor Valič, ki so se spoznali na gimnaziji Želimlje. Karakterno razigrani in glasbeno uigrani. Kiwi Flash pa je skupina štirih kolegov, ki uživajo ob ustvarjanju in izvajanju svoje avtorske glasbe. Sestavljajo jo Aljaž Pečak in Rok Mlinar na kitarah, Jure Vukina na basu in Ana Toličič na bobnih.


Poletni oder DDT

Večer komedije

Delavski dom Trbovlje zvečer pripravlja na Poletnem odru na platoju pred delavskim domom ob 20.30 uri Večer komedije. Skozi življenje se lažje prebijamo, če ga jemljemo z njegove smešne plati. Smejmo se skupaj, pozivajo akterji tega večera Gašper Bergant, Žan Papič in David Gorinšek.


DPM Trbovlje – počitnice

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes čisto enostavno dejavnost: sončkanje na mestni plaži.


ZPM Hrastnik

Obisk tehno parka in mestnega parka v Celju

Ob 9.00 se bodo udeleženci zbrali na dvorišču pred osnovno šolo v Hrastniku in se odpeljali v Celje. Skozi različne raziskovalne postaje bodo spoznavali zanimive vsebine, ki se nanašajo na tematike naravoslovja, tehnike in znanosti. Raziskovalne postaje so zasnovane interaktivno. Poleg znanosti bodo spoznali tudi zgodbe Celja in njegove okolice, ki jih povzemajo Tehno liki. Po obisku Tehno parka se bodo sprostili v mestnem parku. Domov se bodo vrnili okrog 14.30 ure.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Kino DDT Trbovlje

Moški

ob 18. uri

Britanska grozljiva drama, izvirni naslov filma Men (2022), scenarij in režija: Alex Garland, scenarij Alex Garland, igrajo Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu …

Mlada ženska se po smrti svojega bivšega moža odpravi na samostojne počitnice na angleško podeželje.

 


Elvis

ob 20. uri

Avstralsko ameriška biografska glasbena drama, režija Baz Luhrmann, scenarij Baz Luhrmann, Sam Bromell, Craig Pearce, igrajo Tom Hanks, Austin Butler, Olivia DeJonge

Film prikazuje glasbo in življenje enkratnega in neponovljivega Elvisa Presleya skozi prizmo zakompliciranega odnosa z njegovim menedžerjem, polkovnikom Tomom Parkerjem, ki je trajal celih 20 let, od Presleyevega vzpona pa vse do vrhunca njegove slave. V središču tega potovanja pa je seveda tudi odnos z eno najpomembnejših oseb v Elvisovem življenju, s Priscillo Presley.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Peter Cestnik

Na današnji dan leta 1895 se je v Hrastniku rodil slovenski učitelj telovadbe in športni strelec Peter Cestnik. Gimnazijo je obiskoval v Mariboru. Po 1. svetovni vojni se je kot poročnik pridružil generalu Maistru in sodeloval pri osvoboditvi Maribora. Tu je bil med obema vojnama učitelj telesne vzgoje. Leta 1927 se je pričel ukvarjati s športnim strelstvom ter dosegel vrsto uspehov na prvenstvih Jugoslavije in mednarodnih tekmah. Leta 1942 se je pridružil narodnoosvobodilni borbi in bil 1944 predavatelj strelstva v častniški šoli pri Glavnem štabu Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije v Metliki. Na svetovnem prvenstvu 1949 v Buenos Airesu je z jugoslovansko ekipo z vojaško puško (trojni položaj) osvojil srebrno medaljo ter pri tem je dosegel najboljši rezultat v streljanju leže. Cestnik je ni bil le tekmovalec, tudi strelski funkcionar in publicist, ukvarjal se je tudi s petjem in nekaj let pel celo v opernem zboru v Mariboru. Umrl je 23. septembra 1970 v Beogradu.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus