Društvo slovenskih književnih prevajalcev bo letos pripravilo svečano podelitev Sovretove nagrade za leto 2021, ki jo namenjajo prevajalcem za vrhunske prevode leposlovja iz tujih jezikov v slovenščino v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku. Prejemnica letošnje nagrade je Marjanca Mihelič.

Prevajalka iz madžarskega jezika Marjanca Mihelič bo nagrado prejela za prevod dela Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija (Beletrina, 2020).

Komisija za nagrade in priznanja DSKP je v utemeljitvi zapisala: »Besedilo, ki je izrazito filozofsko podloženo, ni le sem in tja zapleteno, temveč je to od začetka do konca, brez oddiha zamotan, vijugajoč in nemiren pripovedni tok z zelo svojevrstnim, večinoma hlastajoče zgoščenim ritmom, ki ga je Marjanci Mihelič uspelo prenesti v ustrezno, a vendarle smiselno in jasno ritmično strukturo. Prav s tem je bralcu omogočila gladko spremljanje toka misli skozi zavozlano gmoto labirintsko zloženih stavkov ter mu olajšala njihovo razmotavanje, v katero je sama dosledno, od prve do zadnje strani vložila velik prevajalski napor. S tem je dokazala tudi svoje natančno in prav tako nepopustljivo razumevanje mnogoterih, tako miselnih kot tematskih plasti besedila.« Utemeljitev si lahko v celoti preberete tukaj, kjer najdete tudi kontakte nagrajenke in predsednika komisije.

Marjanca Mihelič je bralce v treh desetletjih, odkar prevaja sodobno madžarsko književnost, seznanjala tako z najpomembnejšimi imeni v evropskem in svetovnem merilu (Péter Nádas, László Krasznahorkai, Péter Esterházy), kot tudi z uveljavljajočimi se mlajšimi peresi (Edina Szvoren). Nobenega prevajalskega izziva se ni prestrašila, z očitno predanostjo se je spopadala tudi z jezikovno, slogovno in tematsko najzahtevnejšimi deli, denimo Nádasovim romanom Vzporedne zgodbe. Zato so jo madžarske institucije že nekajkrat nagradile, med drugim tudi z odlikovanjem viteškega križa madžarskega reda za zasluge (2012) za prevajalsko delo in posredovanje med madžarsko in slovensko kulturo – to je še toliko dragocenejše, ker literarnih prevajalcev iz madžarščine ni veliko.

Slavnostna podelitev Sovretove nagrade 2021 bo v petek, 22. oktobra 2021, ob 19. uri v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik. Pogovor z nagrajenko bo vodila literarna kritičarka Ana Geršak.

Savus

Foto: fb, Beletrina