Pohodniki so se v soboto, 5. oktobra, odpravili na pohod po Sovretovi poti do Šavne Peči, rojstne vasi našega velikega humanista in prevajalca Antona Sovreta.

Na pot so krenili z dveh zbirnih mest: Pohodniki, ki so se zbrali na Dolu pri Hrastniku, so hodili približno pol ure dlje kot tisti, ki so startali iz Hrastnika. Udeleženci so pohod opisali kot prijeten.

Z Dola pri Hrastniku se je na pohod po Sovretovi poti odpravilo 62, iz Hrastnika pa 156 pohodnikov, pove Radojka Odžič, ki vsako leto beleži število obiskovalcev. Pohodniki so prišli iz Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, pa iz Laškega, Sevnice, Ljubljane, Domžal, Kamnika, Maribora, Ribnice na Pohorju, Kranjske Gore, Šmartnega pri Litiji, Prevalj in Radomelj. Eden najmlajših udeležencev je štel le dve leti.

V Šavni Peči so ob zaključku pohoda pripravili kulturni program. Slavnostna govornica je bila Jelena Isak Kres, ki se je pohoda udeležila skupaj z družino in ki je zbranim povedala nekaj o tem, kako se je spoznavala s Sovretom in njegovimi deli in o tem, kako humanistične vede danes umirajo, ker ne prinašajo dobička. »Poraja se misel: če se je to (izumiranje op. a.) lahko zgodilo latinščini,« je dejala, »najbrž ni več daleč čas, ko bo to doletelo tudi druge, morda slovenščino ali zgodovino. Današnji čas namreč ni naklonjen vedam, ki terjajo ogromno časa in ne prinašajo direktnega dobička, še posebej, če so humanistične. Vladavina vrhovnega božanstva denarja je prepogosto prepričana, da človeku zadostujeta imeniten zunanji videz in udobno življenje.«

Nastopil je MPZ Svoboda Hrastnik, zaigrali pa so tudi učenci Glasbene šole Hrastnik. Petič sta se na pohod odpravila Metka Košir in Andrej Kralj iz Ljubljane, ki sta za to prejela nagrado – magnet s podobo Antona Sovreta. Priznanje jima je podelila pobudnica Sovretovega pohoda Fanči Moljk.

Savus

Foto: Fanči Moljk