Poleti, ko so počitnice, pogosteje potujemo, se izpostavljamo sočnim žarkom in vodi, se ukvarjamo z različnimi športi, … Pri tem pa smo izpostavljeni vročini, izgubi telesnih tekočin oziroma dehidraciji, različnim boleznim, kot so zastrupitev s hrano, potovalna diareja (driska), … To lahko oslabi že prej zdravega, posebno ogroženi pa so kronični bolniki. V tokratnem nasvetu se bomo osredotočili na vpliv zdravil, izražene neželene učinke ter preventivo. Kar bi predvsem radi poudarili, je, da je ob vsakem kančku nejasnosti nujen posvet z zdravnikom ali farmacevtom.

Dehidracija

Do dehidracije lahko pride pri bruhanju, diareji in povišani telesni temperaturi. Če močno bruhate, imate močno diarejo, vročino, se močno potite in tresete, potem prenehajte jemati spodaj našteta zdravila – ponovno jih začnite jemati, ko se bo stanje pozdravilo (24 – 48 ur po začetku normalnega vnosa hrane in tekočine). Bolniki z napredovalim srčnim popuščanjem naj takoj obiščejo zdravnika, saj se jim lahko stanje hitro poslabša.

Ta zdravila so:

  • Slika – vir: krka.biz

    ACE inhibitorji (naziv učinkovine se konča na –pril: Prenessa, Prexanil, Bionoliprel, Irumed, Piramil, Ampril, …),

  • blokatorji receptorjev za angiotenzin II (naziv učinkovine se konča na: sartan – Valsacor, Diovan, Candea, Atacand, Aprovel, …)
  • nesteroidni antirevmatiki – ibuprofen, naproksen, diklofenak (Ibubel, Brufen, Nalgesin, Naprosyn, Nakolfen, Olfen, …)
  • diuretiki (furosemid – Edemid, Lasix; spironolakton – Aldactone, indapamid – Tertensif, Rawel, torasemid – Diuver, eplerenon – Inspra, …)
  • metformin – zdravilo za sladkorno bolezen (Aglurab, Glucophage, Siofor)

Poleg navedenih zdravil je potrebna pozornost tudi pri bolnikih, ki se zdravijo z inzulinom in litijem.

Poleti tudi hitreje dehidriramo, saj izgubljamo tekočino tudi pri potenju – dehidracija se še poslabša, če omejimo vnos tekočin, da zmanjšamo obiske stranišč (pred potovanjem, dogodki, pozabljivost). Pogosto se dogaja, da starejši, ki imajo v terapiji diuretike, vendar tudi težave z odvajanjem vode, omejijo vnos tekočin, če morajo oditi od doma. Opozorite jih, da naj se prej posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.

Občutljivost na sonce

Določena zdravila (kreme/mazila, tablete/kapsule ali injekcije) na soncu lahko povzročajo različne reakcije. To so antibiotiki (kinoloni, tetraciklini, sulfonamidi – Ciprinol, Ciprobay, Primotren, …), nesteroidna protivnetna zdravila (Nalgesin, Naprosyn, Diverin, Ibubel, …), tiazidni diuretiki (hidroklorotiazid – Co-, HCT, HD, … indapamid – Tertensif, Rawel) in nekateri antidiabetiki (sulfonilsečnine – Glucotrol).

Simptomi so vnetje, podobno sončni opeklini, srbečica in ekcem. Preventiva je podobna kot pri sončnih opeklinah – izogibanje soncu, zaščitna oblačila (tudi pokrivala) in uporaba sončnih krem.

Netoleranca na vročino

Starejši težje prenašajo vročino, saj imajo zmanjšane sposobnosti uravnavanja temperature. To lahko še poslabšajo določena zdravila, ki oslabijo telesen odziv na vročino in vlago.

Npr. haloperidol (Haldol) in risperidon (Risperdal, Torendo, Rispolux, …), beta blokatorji (bisoprolol, karvedilol,.. – Coryol, Dilatrend, Concor, Byol, Sobycor, …), triciklični antidepresivi in zdravilo brez recepta z difenhidraminom (Dramina) zmanjšajo potenje.

Zato je potrebno, da preverjamo starejše, ki se zdravijo s temi zdravili in so poleti zunaj. Pregretje lahko hitro pripelje do vročinske kapi, če se ne zdravi oz. prepreči. Znaki so slabost in bruhanje, spremembe v srčnem ritmu, zmanjšano potenje, zmedenost in slabotnost.

Da preprečimo pregrevanje, imejmo lahka poletna oblačila, pri roki vedno hladno nealkoholno pijačo in se zadržujmo v senci.

Ne pozabite – o uporabi zdravil se vedno (lahko) posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.