V soboto, 18. marca, dopoldne so na Staretovem trgu v Šmartnem pri Litiji pripravili sejem Šmarski pomladanc. Javni zavod Bogenšperk je sejem pripravil tretjič, a je bila zaradi korone in zajezitvenih ukrepov vmes dvoletna pavza. Glede na obisk, prešteli so okrog 200 obiskovalcev, je bil sejem lepo sprejet in tudi že težko pričakovan.

Obiskovalci iz domačega kraja in od drugod so imeli na voljo pestro izbiro izdelkov, ki tako ali drugače oznanjajo prihod pomladi. Na stojnici ribniškega ponudnika suhe robe so lahko nabavili metle in druge lesene pripomočke za čiščenje, delo in gospodinjstvo, se oskrbeli s sadikami cvetja in brezplačnimi sadikami bazilike, ohrovta in cvetače na stojnici Gimnazije Litija, ki se je predstavljala s svojo interesno vrtičkarsko dejavnostjo GimLit vrtičkarji.

OŠ Šmartno je mimoidočim ponujala dekorativne, že velikonočno obarvane okraske, ter osvežilne sadne napitke, Društvo kmetic Litija in Šmartno je peklo palačinke ter prodajalo pecivo in kruh, domače Vinogradniško društvo Štuc je ponujalo vino. Med lokalnimi dobrotami so bili na stojnicah še medeni izdelki, mlečni izdelki, sadni izdelki in sokovi ter zeliščarski izdelki. Poleg tega je ponudba obsegala še unikatne keramične izdelke, svojo stojnico pa je imela tudi litijska krajevna enota Zavoda za gozdove, kjer so mimoidoči lahko dobili koristne informacije o varstvu gozdov, predvsem pred podlubniki, otroci pa so se preizkušali v igrici spomin, ki jim jo je Zavod za gozdove tudi podaril.

Starši so najmlajše lahko pripeljali v ustvarjalni kotiček, kjer so risali in ustvarjali pomladno navdihnjene izdelke. Na trg pa so prišli tudi plesalci Folklorne skupine KUD Javorje, oblečeni v gorenjske narodne noše. Skupino, ki deluje že 44. leto, vodi Dunja Gorišek Simončič, ki pravi, da je najbolj navdušena takrat, ko pod streho spravijo uspešno prireditev. Ponosna je na člane, ki poleg plesnih vaj in nastopanja prevzamejo še večino organizacije in očem skritega dela. Njihov nastop na sejmu je bila odlična popestritev. Ob harmoniki so predstavili različne plese. Dekleta so se pomerila v spretnosti nošenja kozarčkov, fantje pa v hitrem menjavanju klobukov. Pri plesu Štrene vijejo jim je medse uspelo vplesti tudi nekaj obiskovalcev.

Tatjana Polanc Kolander

Foto: Tatjana Polanc Kolander