V občini Zagorje ob Savi so v petek, 28. oktobra, v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje in Občine Zagorje ob Savi potekale spominske slovesnosti pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve.

Že dopoldne so slovesnosti pripravili v Šentlambertu, v Orehovici in na Mlinšah, popoldne pa sta bili že tradicionalni slovesnosti na Lokah in na zagorskem pokopališču.

Pri spomenikih umrlim v času narodnoosvobodilnega boja so župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Roman Škrabar in predstavniki Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Zasavje, Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje in Občinskega združenja slovenskih častnikov Zagorje položili cvetje in prižgali sveče. Za kulturni program so v Orehovici poskrbeli učenci OŠ Ivana Kavčiča Izlake, na Mlinšah pa učenci Podružnične šole Ivana Kavčiča Izlake.

Na slovesnosti na Lokah je zbrane nagovorila predstavnica kisovške krajevne enote združenja borcev za vrednote NOB Viktorija Benko, ki se je pri spomeniku 106 žrtvam, ki so padli za svobodo v narodnoosvobodilnem boju, poklonila umrlim in med drugim poudarila, da nikoli ne smemo dovoliti, da se morija, kakršna je bila med letoma 1941 in 1945 še kdaj ponovi. V kulturnem delu so nastopili pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas, Pihalni orkester Svea Zagorje in učenci podružnične osnovne šole Toneta Okrogarja iz Kisovca.

Na pokopališču v Zagorju, pri spomeniku talcem, pa je zbrane nagovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje Roman Škrabar, ki se je v govoru poklonil vsem žrtvam 2. svetovne vojne v zagorski dolini. Žalostinke je tudi na pokopališču zaigral Pihalni orkester Svea Zagorje, pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas so zapeli nekaj pesmi, z recitacijo pa je nastopila učenka OŠ Toneta Okrogarja.

Župan Matjaž Švagan, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, častni predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje Miloš Prosenc, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje Roman Škrabar ter predstavniki veteranskih in častniških združenj so ob koncu slovesnosti obiskali še grob dr. Janeza Drnovška, se poklonili spominu nanj in prižgali sveče.

Savus

Foto: Občina Zagorje