Današnja sobota prinaša v Zasavje začetek podaljšanega vikenda. Na vsak način si ga privoščite. V Zasavju si lahko privoščite nocoj rokomet na Dolu, košarko v Hrastniku, kung fu in hostarje v Trbovljah in čarovnice v Zagorju. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 29. oktober 2022


Vreme

Danes bo jasno, dopoldne bo po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

V nedeljo, ponedeljek in torek se bo nadaljevalo jasno vreme. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se lahko pojavi tudi ob morju. V torek čez dan bo zapihal jugozahodnik. Za ta čas bo zelo toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Obvestilo Komunale Trbovlje: »Stanovalce naselij Novi dom, Dom in vrt, Kešetovo, Ulica Sallaumines in Mestni trg obveščamo, da je zaradi poškodbe cevovoda prišlo do povišane motnosti pitne vode. Pred uporabo naj nekaj časa teče iz pipe, ko se zbistri, pa jo je pred uporabo v prehrambne namene treba prekuhati. Ukrep prekuhavanja velja do preklica. Priporočamo, da voda vre vsaj tri minute.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedani prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

Rokomet v Dolanki

Danes ob 19. uri bo v dvorani Dolanka na Dolu rokometna tekma 2. SRL med ekipama Dol TKI Hrastnik in RD Herz Šmartno. Po zanesljivi zmagi v prejšnjem krogu v Železnikih, čaka dolske fante zahteven obračun v Dolanki.  Pred tekmo s Šmarčani je najboljši strelec v domači zasedbi in hkrati četrti strelec lige Jan Sivka dejal: »Pred nami je še ena zelo težka tekma. Čeprav gostom v uvodnih krogih ne gre najbolje, so le ti v dvorani Dolanka vedno neugodni. Na tekmeca smo se zelo dobro pripravili fizično, kot tudi taktično. Upam, da v soboto razveselimo svoje navijače z dodatnim parom točk ter tako ohranimo vodstvo na lestvici.«


Košarka v Hrastnik

Danes bo v športni dvorani na Logu v Hrastniku na sporedu košarkarska tekma 3. Slovenske košarkarske lige med domačim KK Hrastnik in KK Slovenske Konjice. Tekma se prične ob 19. uri.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kung fu tačke

ob 18.00 uri

Ameriška animirana akcijska komedija, režija Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey

Hank je ljubek pes, ki ima velike sanje o tem, da bi postal veliki samuraj. Na njegovo nesrečo pa se na poti, da najde svojo usodo, znajde v čudnem in neprijaznem mestu Kakamucho. Tam precej izstopa, saj je pes, vsi preostali meščani pa so mačke, ki resnično ne marajo psov.

Ker si Hank obupno želi ugajati meščanom, nevede postane del načrta podlega in narcisoidnega Ika Chuja, da se v mestu znebi vseh prebivalcev. Da bi zavladal svetu (oziroma bolj mestu), je pred Ikom le ena majhna ovira, njegov zlobni načrt pa je pretentati Hanka, da mu pomaga, da za vedno prežene meščane.

Film je sinhroniziran v slovenščino.


 

Pr’ Hostar 2‰

ob 20. uri

Slovenska komedija (2022), režija Luka Marčetić, scenarij Dejan Krupić in Goran Hrvaćanin, igrajo Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik …

Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?


Delavski dom Zagorje – kino

Noč čarovnic se konča

ob 19.00 uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Halloween Ends (2022), režija: David Gordon Green, scenarij Chris Bernier, John Carpenter, David Gordon Green, igrajo Jamie Lee Curtis, Will Patton, Kyle Richards …

Štiri leta po dogodkih grozljivke Noč čarovnic mori (2021) Laurie živi s svojo vnukinjo Allyson (Andi Matichak) in končuje pisanje svojih spominov. Michaela Myersa od takrat ni bilo več na spregled. Potem ko je desetletja dopuščala, da je Michaelov duh določal in usmerjal njeno resničnost, se Laurie odloči, da se osvobodi strahu in besa ter sprejme življenje. Ko pa je mladenič Corey Cunningham (zaigra ga Rohan Campbell) obtožen umora dečka, ki ga je čuval, se sproži val nasilja in terorja, ki bosta Laurie prisilila, da se končno sooči z zlom, ki ga nima pod nadzorom, in to enkrat za vselej.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Primož Roglič

Na današnji dan se je leta 1989 v Trbovljah rodil nekdanji smučarski skakalec, kolesar, zlati olimpijec in trikratni zaporedni zmagovalec Dirke po Španiji (Vuelta) Primož Roglič. Svojo kariero je začel kot smučarski skakalec, a se je po nesreči v Planici usmeril v cestno kolesarstvo. Kot kolesar je na vrhu svetovne lestvice UCI kraljeval skupno 75 tednov, kar ga uvršča na 1. mesto večne lestvice. Kot prvemu Slovencu mu je uspelo nositi rumeno majico na Dirki po Franciji. Na olimpijskih igrah v Tokiu pa je leta 2021 v kronometru osvojil zlato kolajno.


Edvard Vecko

Na današnji dan se je leta 1944 v Hrastniku rodil slovenski namizni tenisač Edvard Vecko. Vecko je na svetovnem prvenstvu leta 1969 v Münchnu osvojil bronasto medaljo na ekipni tekmi, na evropskih prvenstvih je osvojil po dve zlati in srebrni medalji ter eno bronasto medaljo. Leta 1968 je prejel Bloudkovo plaketo, leta 2013 pa je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. Edvard Vecko je tudi častni občan občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Svetovni dan psoriaze

Današnji dan je svetovni dan psoriaze, javnosti bolje poznane pod imenom luskavica. Gre za dedno pogojeno, kronično večplastno sistemsko kožno bolezen, ki v tretjini primerov prizadene tudi sklepe – psoriatični artritis. Po svetu naj bi za luskavico bolehalo 125 milijonov bolnikov, v Sloveniji pa se število giblje med 35.000 in 40.000.


Svetovni dan možganske kapi

Danes obeležujemo svetovni dan možganske kapi, ene najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Možganska kap v Sloveniji vsak dan prizadene deset ljudi, oziroma 4000 ljudi na leto. Je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu, vendar bi skoraj vse možganske kapi lahko preprečili, pravijo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Poudarjena je dragocenost vsake minute pri prepoznavanju prvih znakov možganske kapi in hitrem pozivu nujne medicinske pomoči ob prepoznavi.


Savus