Zaradi prirojene motnje, ki se ji strokovno reče artrogripoza, Damijanu Planarju pri vsakodnevnih opravilih pomagajo trije osebni asistenti.

Ker se z rokami, ki se mu niso razvile v zadostni meri, ne more dotakniti obraza oziroma zgornjega dela telesa, potrebuje pomoč pri hranjenju, osebni higieni kot je umivanje, tuširanje, umivanje zob, britje in tudi pri oblačenju in slačenju. Z rokami pa lahko opravlja kako drugo delo, recimo tipka po računalniški tipkovnici in se seveda z rokami, tako kot se spodobi, ko pride kdo na obisk, tudi rokuje. V posnetku boste lahko videli, kako iznajdljiv je, ko kaj spije iz kozarca.

V oddaji nam je povedal marsikaj zanimivega o svoji prirojeni motnji, o zgodnji operaciji nog, ki mu je omogočila hojo, pomoči, ki mu jo je ves čas nudila družina, o tem, kako so ga sprejemali vrstniki, sošolci in tudi o tem, kako je uspešno dokončal Pravno fakulteto. Damjan je vrsto let živel z ženo Magdaleno, s katero imata sina, decembra lani pa je na dobrodelnem koncertu za prezgodaj rojene otroke v Šmarci pri Kamniku našel ljubezen svojega življenja, pevko Anjo Pustak Lajovic, s katero zdaj skupaj ustvarjata.

Damijan se je namreč zadnje leto svojega življenja posvetil glasbi, zato boste slišali in videli tudi nekaj posnetkov z njegovih nastopov. Navkljub temu, da Damijanu ni bilo vedno lahko, nam za konec zaupa, da je od nekdaj poln srčnosti, optimizma, upanja in se veliko smeje.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič


 

Prejšnji članekZasavski policijsko pester teden
Naslednji članekDanes dogaja