Ste kdaj razmišljali o svojih slabih delovnih navadah? Vaši sodelavci, predvsem pa nadrejeni, jih zelo verjetno opazijo.

Ena od slabih navad, ki se je mnogi zaposleni morda sploh ne zavedajo, je slaba komunikacija in neodzivnost. Morda so zaposleni zatopljeni v delo in prepričani, da elektronska pošta in sporočila sodelavcev na drugih komunikacijskih kanalih lahko počakajo. Ali pa menijo, da sodelavci, ki fizično pristopijo do njih, lahko počakajo. Vendar ni vedno tako. Sodobna delovna okolja namreč temeljijo na timskem delu, zato je dobro biti aktivno prisoten v ekipi, sodelovati v razpravah, ki se tičejo posla, vprašati za mnenje in prav tako sprejeti objektivno kritiko. Slaba komunikacija in neodzivnost namreč hitro povzročita nerazumevanje ali nepravilnosti ter posledično zapravljanje časa za njihovo odpravo. Zmanjša se produktivnost in podjetju lahko vse to prinese tudi finančno škodo.

Neorganiziranost, zamujanje in neaktivnost

Podobno je tudi z neorganiziranimi zaposlenimi, ki nimajo začrtanih prioritet in skačejo iz ene naloge v drugo. Potem so tu še tisti zaposleni, ki konstantno zamujajo in na sestanke pridejo nepripravljeni. Koncentracijo hitro izgubijo tudi zaposleni, ki nenehno jemljejo odmore za cigarete, prigrizke, obiske kolegov v drugih pisarnah in podobno.

Nadrejeni vse to slej kot prej zelo verjetno opazijo. Opazni so seveda tudi tisti zaposleni, ki so sicer prisotni na delovnem mestu, pa imajo drugačne (lažje) težave, na primer dolgočasenje, prekomerno obiskovanje družbenih omrežij in drugih spletnih mest, nenehno pisanje sporočil preko mobilnega telefona. Če ste se prepoznali v kateri od opisanih navad, ki res hitro zmotijo vaš delovnik, potem je lahko prav to eden od razlogov, da ste na svojem dotičnem delovnem mestu obstali. Vaši šefi namreč zelo verjetno niso povsem prepričani, če boste kos zahtevnejšim nalogam, ki zahtevajo učinkovito komunikacijo, aktivno prisotnost in maksimalno zbranost na delovnem mestu.

Bodite aktivni pri spreminjanu svojih navad in vedenja

Če si torej želite stopiti stopnico višje v vaši karieri, premislite o vaših slabih navadah in jih nadomestite z dobrimi. V kolikor do doslej niste blesteli v komunikaciji s sodelavci, pričnite tako, da jih boste najprej znali poslušati, sprašujte za mnenje in se aktivno vključite v razprave. Predvsem pa bodite tudi odzivni na sporočila in klice, ki so verjetno nujni in morda niso vaša, pač pa prioriteta nekoga drugega.

Če je vaša težava neorganiziranost in ne veste, kje in kako bi se lotili vseh dnevnih delovnih obveznosti, bo morda za začetek pomagalo že to, da si boste uredili in pospravili delovni prostor. Nato pa si vsak dan znova naredite pisni seznam nalog. Končane naloge sproti obkljukajte. Preizkusite, kako dobro nam res dene vsaka taka kljukica za posamezno oddelano nalogo. Po koncu delovnega dne si spet vzemite nekaj minut časa za urejanje delovne mize ali delovnega prostora in planiranje nadaljnjih aktivnosti, saj boste tako lažje in manj stresno začeli naslednji delovni dan.

Čeprav pravijo, da je navada železna srajca, rešitev obstaja tudi za tiste, ki radi zapuščajo svoj delovni prostor pogosto in le za nekaj minut, pa si na račun tega ne vzamejo daljše pavze. Na delovnem mestu boste bolj osredotočeni in produktivni, če si boste vzeli en daljši odmor za toaleto, prigrizek, obisk in klepet sodelavke oz. sodelavca ali krajši sprehod v okolici pisarne. Če vas zmoti vsak smeh ali klepet v okolici, morda poskusite tudi s slušalkami in vašo priljubljeno, vendar še vedno umirjeno glasbo. Ta bi vam lahko pomagala tudi pri opravilih, ki vam niso ljuba in z njimi radi odlašate. S slušalkami v ušesih nikakor ne pretiravajte – kaj kmalu ste lahko neodzivni na in za okolico.

V kolikor ste med tistimi, ki radi odjadrajo v svet družbenih omrežij in jih za svoj posel v resnici ne potrebujete, bo morda pomagalo, da na računalniku sploh ne odpirate teh strani. Na mobilnem telefonu pa v delovnem času onemogočite sporočila, ki bi vas lahko odvrnila od vaših delovnih obveznosti. Namesto tega si raje vzemite pet minut za sproščen pogovor s sodelavci v pisarni. Med odmorom za malico pa le preglejte vaša sporočila – morda je kaj nujnega, morda je kaj lepega.

Kaj pa zamujanje? Zagotovo ena bolj motečih slabih navad. Poskusite se jo odvaditi na povsem preprost način, po t.i. metodi lastne kože. Bodite en teden vi tisti, ki boste čakali druge in verjemite, zelo hitro boste uvideli, da je čakanje resnično izguba vašega dragocenega časa.

Na poti do večje učinkovitosti in napredka

Če boste slabe navade nadomestili z dobrimi, boste bolj učinkovito porabili čas na delovnem mestu, izognili se boste nepravilnostim in nerazumevanju ter lahko postali učinkovitejši. To pa zagotovo ne bo ušlo niti vašim nadrejenim, ki vam bodo prej odprli vrata naprej in navzgor na vaši karierni poti.

Alenka Kraljič, kadrovsko podjetje Trenkwalder

PR objava