V soboto, 31. avgusta, so v Zagorju ob Savi uspešno pripravili prireditev, ki je namenjena ohranjanju rudarske dediščine v naših krajih.

Prireditev se je začela z drugim turnirjem v malem nogometu za prehodni pokal Ata Perkmandelca. Zmagovalci so bili drugo leto zapored ŠD Prapreče in za njimi Okrepčevalnica Gasilček in AIC Jereb. Najboljši vratar Luka Sladič in naj strelec Benjamin Mirnik s štirimi goli sta bila iz ekipe zmagovalca.

9. Perkmandeljčevega pohoda se je letos udeležilo skromno število pohodnikov. Pomembno je, da so vsi zdravi in dobre volje, pod vodstvom članov ŠD Kotredež, prišli na cilj.

Uspešno se je zaključilo tudi četrto ekipno tekmovanje metanja kulma u hunt. Igra, ki navdušuje mlade in stare, se je končala z zmagovalnima ekipama ŠAM Trbovlje, s tretjim mestom je čast Zagorja reševala ekipa ŠD Ravenska Vas.

Podeljena so bila potrdila za uspešen 11. skok čez kožo in pokali vsem zmagovalcem. Obiskovalcem je spregovoril tudi župan Matjaž Švagan in se zahvalil organizatorjem za uspešno izvedbo prireditve, ki so jo letos izvedle Krajevne skupnosti Rudnik Toplice, Jože Marn, Franc Farčnik in Turistično društvo Ruardi.

Pred osrednjim dogodkom, 12. tradicionalnim skokom čez kožo, so v kulturnem programu nastopili MPZ Ladko Korošec, Pihalni orkester Svea in Rudarski pevski zbor Loški glas, ki je z Rudarsko himno začel protokolarni del in poudaril resnost dogodka za osem kandidatov za skok čez kožo.

Kandidati za skok čez kožo Vili Ameršek (častni skakalec), Primož Jelševar, Gregor Lenarčič, Tomaž Reberšak, David Knez, Matej Drobež, Elena Kalugina in Adrian Ruchini  so pod vodstvom starešine Janeza Borštnarja in uniformiranih rudarjev Društva RMED Perkmandeljc Trbovlje uspešno izvedli skok čez kožo.

Po zaprisegi vseh kandidatov: »Prisegam, da bom spoštoval tradicijo rudarjev, ki so pod zemljo pomagali drug drugemu in si bili tovariši v dobrem in slabem tudi, ko so prišli na površino. Uporabljal bom pozdrav Srečno!« se je uradni del prireditve zaključil s skupinsko sliko in vabilom, da se vidijo naslednje leto.

Savus

Foto: arhiv organizatorjev