Ob letošnjem občinskem prazniku Hrastnika so podelili občinska priznanja za letošnje leto. Naziv častnega občana za delo in uspehe na kulturnem področju je prejel filmski ustvarjalec Simon Tanšek. Priznanje sta mu podelila župan Marko Funk in predsednik komisije za odlikovanja in priznanja Jan Simončič. Nagrajenca predstavljamo z obrazložitvijo priznanja.

»Od rane mladosti se ukvarja z izrazno fotografijo in razstavlja. Je dolgoletni član Foto kluba Hrastnik, kjer deluje tudi v upravnem odboru in kot tajnik. Po končani gimnaziji v Celju se je zaradi ljubezni do umetnosti (fotografije in filma) vpisal na študij filmske in televizijske kamere na FAMU v Pragi, kjer je leta 1999 tudi magistriral.

Od takrat je direktor fotografije pri vrsti slovenskih celovečernih igranih filmov (npr. V leru, Gremo mi po svoje, Srečen za umret, Od groba do groba, Dekleta ne jočejo, Orkester). Direktor fotografije je tudi pri številnih kratkih filmih ter reklamnih in glasbenih spotih. Njegov opus obsega več kot 400 oglasov in več kot 20 igranih, kratkih ali dokumentarnih filmov. Za svoje ustvarjanje je prejel vrsto slovenskih in mednarodnih priznanj. Če jih naštejemo le nekaj:

2023 IRIS za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu, Združenje filmskih snemalcev Slovenije, za film Orkester

2022 Vesna za najboljšo fotografijo, Festival slovenskega filma 2022, Portorož, za film Orkester

2012 Vesna za najboljšo fotografijo, Festival slovenskega filma 2012, Portorož, za film Srečen za umret

2010 nagrada za najboljšo fotografijo. Ilth European Film Festival, Lecce, Italija, za film 9:06

2009 Vesna za najboljšo fotografijo, Festival slovenskega filma, Portorož, za film 9:06

2008 nagrada Kodak za najboljšo fotografijo, Festival slovenskega filma, Portorož, za film Ljubezen in ostali zločini

2006 nagrada za najboljšo fotografijo, Pecs FF, Madžarska, za film Odgrobadogroba

2004 Vesna za najboljšo fotografijo, Festival slovenskega filma, Ljubljana, za film Ruševine

Je član Združenja filmskih snemalcev Slovenije in Evropske filmske akademije EFA. Od leta 2011 predava na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Univerze v Ljubljani kot izredni profesor za filmsko in televizijsko sliko ter je predstojnik Katedre za kamero.

Je eden od organizatorjev festivala BalKam, ki ponuja pregled snemalsko najuspešnejših filmov zadnjih dveh let s področja bivše Jugoslavije po izboru nacionalnih združenj direktorjev fotografije ASBH (Bosna in Hercegovina), SAS (Srbija), MSC (Makedonija), HFS (Hrvaška) in ZFS (Slovenija) in vsako leto odvije v Slovenski kinoteki.

Simon Tanšek je tudi eden izmed pobudnikov in ustanoviteljev ter umetniški in programski direktor festivala Kamerat, festivala delavskega filma Hrastnik. Kamerat je prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji in eden redkih tovrstnih na svetu. S projekcijami filmov v opuščenih rudarskih prostorih – v kompresorski postaji in 40 metrov pod zemljo v rudniškem rovu ponuja unikatno izkušnjo filmskih del, hkrati pa ohranja življenje in ustvarjanje v prostorih, ki so desetletja predstavljali drugi dom generacijam delavcev.

Kamerat je bil s strani filmskih poznavalcev prepoznan kot odmeven festival, ki s skrbno načrtovanim programom filmskih projekcij in obfestivalskim dogajanjem dviguje in razvija filmsko kulturo v Sloveniji, za kar gre velika zasluga prav Simonu Tanšku. Festival je medijsko pokrit in izpostavljen po celotni Sloveniji, z objavami v tiskanih medijih in prispevkih na Televiziji Slovenija. Poleg filmskega festivala je tudi umetniški in strokovni vodja fotografskega natečaja Kamerat Delavstvo, ki je v letošnjem letu pridobil tudi pokroviteljstvo mednarodne fotografske zveze FIAP in je eden izmed redkih fotografskih natečajev, ki se lahko pohvalijo s tem. Z ekipo, ki združuje mladostniške ambicije ter zrelost in izkušnje prekaljenih poznavalcev filma in delavske problematike, kakršnega predstavlja on sam, je Hrastnik postavil na filmski zemljevid sveta.

Simon Tanšek je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznan kot strokoven in cenjen umetnik, ki vedno z veseljem in ponosom pove, da prihaja iz Hrastnika.

Savus

Foto: Branko Klančar