V ponedeljek, 3. julija, je zvečer na železniški progi Zagorje-Sava zaradi zemeljskega plazu iztiril potniški vlak, na katerem je bilo 13 potnikov in strojevodja. V nesreči ni bil nihče poškodovan. Železniška proga med Zagorjem in Savo je zaprta, za potnike bodo organizirali nadomestni avtobusni prevoz.

Iz Slovenskih železnic so sporočili: »Ob 21.35 je na železniški progi Zagorje–Sava iztiril potniški vlak, ki je malo pred železniško postajo Sava naletel na zemeljski plaz. Vlak je zaradi neurja v Zasavju preventivno vozil z zmanjšano hitrostjo,” so sporočili iz Slovenskih železnic.

Plaz je sicer zasul obe progi pred železniško postajo Sava zato je promet na tem delu ustavljen, sanacija proge pa že poteka, so sporočili iz PU Ljubljana. Na srečo razen iztirjenega vlaka ni bilo poškodovanih potnikov. Zanje so uredili avtobusni prevoz.

Neurje je povzročilo še več nevšečnosti- Tudi na železniški progi Sava-Kresnice se je sprožil manjši plaz, na železniško progo je nanesel zemljino..

Na Slovenskih železnicah so zapisali še: »Zaradi več plazov in iztirjenja vlaka pred postajo Sava je zaprta proga med Zagorjem in Litijo. Tam je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Zaradi cestnega prevoza in ovir v cestnem prometu, ki so posledica neurja, so pričakovane daljše zamude, zaradi česar lahko prihaja do izgube zvez v Zidanem Mostu. Na omenjenih avtobusih ni mogoč prevoz oseb na električnih invalidskih vozičkih. Prav tako ni mogoč prevoz koles in živali. Nadomestni prevozi med Litijo in Ljubljano, ki so bili zaradi nedokončanja del napovedani za danes (4. julija), so odpovedani, zato na tej relaciji vozijo vlaki!«

Zaradi nastalih razmer so nastale večje zamude potniških vlakov, tovorni promet pa je ustavljen. Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic si prizadevajo odstraniti plazove s proge, jo sanirati in pripraviti za ponovno vzpostavitev prometa.

Savus

Foto: Slovenske železnice