sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Selitev ZLU

Po 24 letih se je enota Zasavske ljudske univerze v Zagorju pred dnevi preselila iz prostorov v Graščini na Grajski 2 v povsem obnovljene prostore nekdanje Glasbene šole Zagorje na Cankarjevem trgu.

Ta pomembna izobraževalna ustanova je s selitvijo dobila več učilnic in pisarn. Na skoraj 340 kvadratnih metrih so uredili 5 pisarn, 6 učilnic, učno kuhinjo z zbornico, središče za samostojno učenje, ločene sanitarije, prostor za arhiv.

»Veseli smo, da imamo končno na razpolago veliko dvorano, ki sprejme do 60 ljudi, ki je sedaj nismo imeli, učno kuhinjo z vso infrastrukturo, večjo računalniško učilnico, dnevni center za starejše z boljšim dostopom za gibalno ovirane,« je poudarila direktorica ZLU Polona Trebušak in med drugim dodala, da je stavba energetsko sanirana, na dobri lokaciji, s čudovitim trgom, ki bo omogočal izvajanje dejavnosti na prostem. Glede na bližino dveh osnovnih šol, mladinskega centra, Zasavskega VDC, vrtca in cerkve postaja ta del občine pomembno stičišče vseh generacij.

Pomemben faktor pri odločitvi za selitev so bila večletna prizadevanja za zniževanje stroškov. Glede na to, da se izteka obdobje ESS projektov in se obeta skoraj dveletna finančna vrzel, je selitev tudi eden od ukrepov za lažjo premostitev do novih razpisov konec leta 2023.

»Zagorski župan Matjaž Švagan že vsa leta podpira izobraževanje odraslih. Pred 24 leti je bil edini župan, ki je imel posluh za prostorsko stisko zavoda in omogočil takrat še rudniške prostore v brezplačno uporabo za sedem let. Vseživljenjsko učenje in socialno vključevanje vseh generacij, še posebej ranljivih ciljnih skupin, je izjemnega pomena za razvoj občine in občane. Zato smo hvaležni, da nam je bila že drugič ponujena priložnost, da dobimo boljše pogoje za razvoj dejavnosti,« še pravi Polona Trebušak.

Prenovo je financirala Občina Zagorje ob Savi. Prostore je bilo treba prilagoditi potrebam odraslih. Delavci so morali opraviti naslednja dela: delna rušitev pregradnih sten, nova elektroinštalacijska dela, kompletna sanacija kletne učilnice, delna obnova sanitarij in zamenjava izrabljenih tal v nekaterih prostorih. V kratkem se obeta tudi prenova kotlovnice.

ZLU je pokrila stroške nove računalniške mreže, premontaže klim in nakup dodatnih klim, montažo projektorjev, pohištvo za dvorano, nekaj prilagoditve pohištva, napisne table. Ostalo pohištvo so preselili iz Graščine. Prav tako so morali prejšnje prostore povrniti v prvotno stanje.

V Zagorju bo imela ZLU uradne ure od ponedeljka do četrtka od 8. do 16. ure, po dogovoru do 18., ob petkih pa od 8. do 13. ure. Parkiranje je mogoče na javnem parkirišču za in pod stavbo. Več parkirišč je tudi v neposredni bližini ribnika. Vsi kontakti in telefonske številke ostajajo enake.

Savus

Foto: ZLU

 


 

Isti avtor