Sadjarsko društvo Hrastnik združuje sadjarje in ljubiteljske pridelovalce sadja z območja Zasavja že 21 let. Sestavni del vsakoletnega programa je tudi sadjarska razstava, s katero v zadnjih letih društvo gostuje na osnovnih šolah.

Tako smo letos novembra šolarje izobraževali in poskušali navdušiti za pridelavo in uživanje slovenskega sadja na dveh šolah – na Osnovni šoli narodnega heroja Rajka v Hrastniku in Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi.

Vlogo čebelarstva za dober pridelek sadja je šolarjem predstavil Franc Žerko, član Čebelarskega društva Hrastnik, z izdelki iz sadja pa so se predstavile predstavnice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik. V osrednjem delu razstave smo predstavili različne sadne vrste, predvsem pa številne stare in nove sorte jabolk.

Učenci so prisluhnili in zavzeto sodelovali. Čebelar Franc je zanimivo opisal čebelice in njihovo ustvarjanje v panju, saj ima dolgoletne izkušnje s čebelarjenjem. Z veseljem je odgovarjal na številna vprašanja učencev. Po osrednjem delu razstave je šolarje vodila predsednica sadjarskega društva in srčna sadjarka Ivanka Rožej.

Predstavila jim je številne sorte jabolk. O pomenu sadjarstva in uživanja slovenskega sadja je z učenci preko vprašanj spregovorila kmetijska svetovalka Janja Žagar s KGZS- Zavoda Ljubljana, zanimanje pa je bilo še večje, ko je vsak pravilen odgovor prinesel tudi majhno darilce. Ogled razstave so vsaki skupini zaokrožile predstavnice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik s sadnimi shranki. Erna Deželak, Danica Černuta, Silva Durnik in Olga Gričar so na ogled postavile sadne kompote, marmelade, suho sadje in sokove. S šolarji so se pogovorile o pripravi takšnih dobrot. Na koncu so mladi primerjali okus dveh sort svežih jabolk pod vodstvom Draga Seliča in Vinka Žerka.

Na koncu velja zahvala vodstvoma obeh šol in učiteljem spremljevalcem, saj tudi brez njihovega zavzetega sodelovanja našega namena ne bi dosegli.

Metka Štrajhar

Foto: Metka Štrajhar


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekBožično novoletni turistični pl’c