četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju traja veseli december z veliko manjših in večjih prireditev. Danes bodo med drugim v Hrastniku pripravili koncert Glasbene šole. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 20. december 2022


Vreme

Danes bo po nižinah ponekod dolgotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7 °C.

Jutri bo na vzhodu in ponekod na severu delno jasno, po nižinah predvsem dopoldne marsikje megleno. Drugod bo večinoma oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 6 do 11 °C. V četrtek bo pretežno oblačno. V petek bo pretežno oblačno. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Log, izvod K-5 (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kresnice vas, izvod Kresniške poljane (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Novi Dol 2, izvod Spodnji del (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure iz TP Ostri vrh (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 14. ure iz TP Loke, izvod Pušave (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Glasbena šola Hrastnik

Božično-novoletni koncert

Glasbena šola Hrastnik pripravlja danes ob 18. uri v Delavskem domu Hrastnik Božično-novoletni koncert Glasbene šole.


DPM Zagorje

Ples devetošolk in devetošolcev

Društvo prijateljev mladine pripravlja danes v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ples devetošolk in devetošolcev.


Šahovski klub Zagorje

Šahovski turnir

Šahovski klub Zagorje pripravlja danes ob 17. uri v igralnem prostoru Šahovskega kluba Zagorje v Društvu upokojencev Zagorje Božično-novoletni šahovski turnir 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Ustvarjalna delavnica

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju pripravljajo danes ob 17. uri ustvarjalno novoletno delavnico.


Knjižnica Antona Sovreta

Bralni krožek

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku danes ob 17. uri pripravljajo srečanje članic in članov bralnega krožka.


Glasbena šola Trbovlje

Božični nastop

V Glasbeni šoli Trbovlje bodo danes ob 18. uri pripravili Božični nastop godalnega oddelka glasbene šole. Koncert bo v dvorani GŠ Trbovlje.


Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj. Danes predbožični movie night, ustvarjalnice, idejnica za novo leto.


Zasavska ljudska univerza

Prva pomoč pri digitalni tehnologiji

Danes ob 10.00 uri pripravlja ZLU v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju delavnico z naslovom Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij. Na delavnico pridite pripravljeni – s svojimi vprašanji in dilemami glede uporabe (pametnih) naprav, organizatorji pa vam bodo pomagali najti odgovore.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Ivan Skvarča

Na današnji dan je leta 1943 ob partizanskem napadu na Bistrico ob Sotli umrl komandir kozjanske čete in narodni heroj Ivan Skvarča. Rodil se je 27. januarja leta 1915 v Spodnji Idriji. Z družino so se še istega leta preselili v Zagorje ob Savi. Oblasti so ga zaradi revolucionarne dejavnosti pogosto preganjale.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan človeške solidarnosti

Generalna skupščina OZN je 20. december v povezavi s spoštovanjem desetletja za izkoreninjenje revščine (1995–2005) razglasila za svetovni dan človeške solidarnosti. Ob tem dejanju je poudarila, da je Milenijska deklaracija definirala solidarnost kot temeljno in univerzalno vrednoto, ki bi morala vladati v medčloveških odnosih v 21. stoletju.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor