Za slovensko kolesarstvo je ponovno zgodovinski dan. Prav tako za zasavski šport, saj je Primož Roglič osvojil srebrno medaljo za Slovenijo na svetovnem kolesarskem prvenstvu. Kronometer, proga je bila dolga 31 km, se je prvič v zgodovini svetovnih prvenstev končal z zaključnim vzponom, ki ga je Roglič odpeljal fenomenalno. Prvič so lahko kolesarji med vožnjo zamenjali tudi kolo (za ravnino je drugačno kot za vožnjo v klanec). Tekmovalce je na tekmi motil še dež, ki je namočil cesto prav med nastopom najboljših. Preizkušnja je bila zaradi vsega tega izjemno zahtevna.

Začel je z odličnim startom, nato nekoliko popustil, potem pa eksplodiral na zadnjem vzponu. Pred vzponom je zaradi izjemnega klanca, neobičajnega za kronometer, zamenjal kolo. Roglič je edini izmed prejemnikov medalj, ki je zamenjal kolo. Primož je prvi Slovenec, ki je na svetovnem prvenstvu osvojil odličje na kronometrski preizkušnji. Pridružil se je Andreju Hauptmanu, ki je osvojil medaljo na cestni dirke na SP leta 2001.

Roglič je tokrat zaostal za 57 sekund le za zmagovalcem Tomom Dumoulinom iz Nizozemske, tretje mesto je osvojil Britanec Chris Froome. Odličen je bil tudi drugi slovenski predstavnik Jan Tratnik, ki se je zavihtel na 10. mesto.

Rogliču se je obrestovala menjava kolesa pred zaključnim vzponom, saj je bil povprečni naklon kar 9,1 odstotka, nekateri deli so presegali tudi 10 odstotkov. Iz metra v meter je lomil tekmece, kazal svojo neverjetno moč, na koncu pa je moral priznati le premoč prvega favorita dirke Domoulina. Za Rogličem pa so ostali med prvo deseterico izjemni asi: poleg Frooma in Tratnika še Portugalec Nelson Oliveira, Belorus Vasil Kirijenka, Italijan Gianni Moscon, Nizozemec Wilco Kelderman, Avstralec Rohan Dennis in Nemec Tony Martin.

Roglič piše izjemno zgodbo zasavskega športa. Kot jo je v prejšnjem vikendu namiznoteniški igralec Darko Jorgič, in jo bo naslednji vikend, upamo, kajakaš Peter Kauzer. Rečemo lahko samo izjemno. Čestitamo, Primož Roglič! 

KK

Prejšnji članekOvnikovi Perkmandeljci
Naslednji članekTorijeva črna kri