sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Rudar Prometej stoji

Rudar Prometej, veliki kip rudarja, ki ga je ustvaril akademski kipar Zoran Poznič, že stoji na svojem mestu visoko nad Trbovljami pot Ostrim vrhom. Jutri goduje sveta Barbara, zaščitnica rudarjev. Prvotno so nameravali kip Rudar Prometej odkriti ob tem prazniku, vendar so se v društvu Trbovlje novomedijsko mesto odločili, da bodo svečano otvoritev prestavili v bolj prijazen čas.

Zahtevno postavitev kipa so opravili v petek, 27. novembra. Kip je zaenkrat še zavit in bo ostal skrit do slavnostne otvoritve, so zapisali v sporočilu za medije v društvu TNM: »Njegov obris je že dobro viden iz mesta in že privlači poglede.

Vsa dela okrog največje slovenske figuralne plastike bodo dokončana do 4. decembra, ko goduje Sv. Barbara, zaščitnica rudarjev. Prvotni načrt, da bi na ta dan kip tudi slavnostno odkrili, se prestavi zaradi koronskih ukrepov, na boljše čase.«

Do konca leta bo urejena še ozemljitev in brežine v neposredni okolici Rudarja Prometeja. Postavljalci kipa načrtujejo slavnostno otvoritev verjetno prihodnje leto ob sprostitvi vseh ukrepov, ki sedaj preprečujejo množično udeležbo Zasavčank in Zasavčanov na slovesnosti.

Kip so omogočili prostovoljni prispevki, donacije, predvsem pa volja pomagati vseh, ki so bili zaprošeni za kakršnokoli pomoč.  Karel Vukovič, vodja projekta postavitve kipa, nam je povedal, da v tem času še pospešeno zbirajo preostanek sredstev v višini približno 20.000 evrov.

»V delavnici bo počakalo tudi Prometejevo srce, kreacija oblikovalke Marjete Hribar. Torej, vse je pripravljeno in Rudar Prometej čaka. Upamo, da se razmere čim prej normalizirajo, tako da bomo lahko vsi v polni meri ponosni na našo novo pridobitev,« sporočajo iz društva TNM.

Obenem prosijo še vse; tiste, ki so že obljubili pomoč in druge, ki so jim pripravljeni pomagati, da nakažejo denarne prispevke na račun: Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Trg svobode 11a, IBAN prejemnika: SI56 6100 0002 4000 184, namen: donacija za kip Rudar.

Savus

Foto: arhiv društva TNM, posnetki z dronom David Krajnc

Isti avtor