sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Rožnata

Časopis Savus je že med zasavskimi bralci. Tudi majska številka prinaša precej zasavskih zanimivosti in novic v zvezi z uspešnimi Zasavkami in Zasavci. Kar nekaj strani je posvečeno trboveljskemu občinskemu prazniku, med drugim tudi zanimiv pogovor z županom Zoranom Pozničem. Danes je prva stran Savusa obarvana rožnato, pišemo o Rogliču in Giru, pa priznanjih uspešnim Zasavcem in o vrsti drugih zasavskim zanimivostih preteklega meseca. Več pa v uvodniku Marka Planinca.

Rožnata

Današnja prva stran vašega in našega časopisa Savus je rožnato obarvana. V čast Primoža Rogliča, ki je na italijanskih cestah spisal izjemno športno zgodbo. Veriga, ki je padla iz kolesa, je poskrbela za dolge sekunde brez diha velike večine slovenskih navijačev, posebej v Zasavju in njegovem Kisovcu. Vendar se je Primož potem strgal z verige in poskrbel za veliko slavje na Svetih Višarjah. Ob tem so se pisale nove in nove zgodbe, tudi tista, da mu je ob kritični situaciji pomagal njegov smučarski kolega, nekdanji cimer in član mladinske ekipe svetovnih prvakov Mitja Mežnar. Ni, čudno, da je Primož proslavil uspeh na zmagovalnem odru v Rimu s tradicionalnim telemarkom, prav spodobno se mu je v skoku v telemark pridružil tudi sin Lev.

Rožnata barva naj bo posvečena tudi Jerici Laznik, srčni prostovoljki in gonilni sili projekta Starejši za starejše v Zasavju, ki zna v rožnate barve odeti marsikatero starost Zasavk in Zasavcev. Prejela je najvišje priznanje za prostovoljno mentorsko delo v Sloveniji.

Naj bo posvečena tudi kulturnikom, ki prinašajo v Zasavje nova priznanja. Simon Tanšek in Tomaž Praunseis sta prejela nagrado iris Združenja filmskih snemalcev Slovenije (ZFS), Iztok Kovač pa bo v juniju prejel nagrado za življenjsko delo častni LOK sekcije plesnih ustvarjalcev Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Zasavci spet podirajo meje na različnih področjih, v gospodarstvu, športu, kulturi, pri uresničevanju projektov. Enega pa moram posebej izpostaviti. Zasavje je oživljeno. Zasavski župani so zakopali bojne sekire, pokadili pipo miru in zakorakali v novo obdobje. Olajšanje in upanje, da bodo tudi politiki zakorakali po poti uspešnih zasavskih športnikov, kulturnikov in gospodarstvenikov.

In seveda še to: Drage Trboveljčanke in Trboveljčani, vse dobro ob vašem občinskem prazniku. Lepo praznujte.

Marko Planinc

Foto: Savus


 

Isti avtor