Občina Trbovlje svoj občinski praznik obeležuje 1. junija v spomin na boj revirskega delavstva proti Orjuni. Dogodki, ki so se zgodili 1. junija 1924, se uvrščajo med pomembnejše dogodke v zgodovini revirskega delavskega gibanja. Na sinočnji osrednji slovesnosti ob prazniku občine Trbovlje, ki je potekala v Delavskem domu Trbovlje, so se poklonili dogodku, ki je močno zaznamoval Trbovlje, in podelili občinska priznanja.

Na odru so prisluhnili Mešanemu pevskemu zboru Prosavus, si ogledali film želja najmlajših iz Vrtca Trbovlje ter prisluhnili harfi in duu De Liri. Rastemo skupaj z našim mestom je bila kulturna točka, ki so jo posebej za to priložnost pripravili učenci OŠ Tončke Čeč. Poleg klavirja in petja so se naši otroci predstavili tudi z recitacijami pesmi, ki so jih napisali sami. Praznovanje pa so zaključili s pesmijo Vse se da v izvedbi pevskega zbora OŠ Tončke Čeč in Vlada Kreslina.

Zlato sončnico za najbolj urejeno krajevno skupnost je prejela KS Franc Fakin, nagrado pa je prevzela podpredsednica krajevne skupnosti Marjetka Bizjak. Hortikulturno društvo Trbovlje je najvišjo oceno urejenosti podelil KS Franca Fakina zaradi lepo urejenega Mestnega parka, Športnega parka Ledenica in urejenih stanovanjskih enot.

Posebno priznanje župana sta prejela dr. Uroš Ocepek in Benjamin Kreže. Profesor na STPŠ Trbovlje, mentor, raziskovale in inovator dr. Uroš Ocepek je prejel priznanje za izjemne dosežke in angažma, ki bistveno presegajo pričakovano delo učitelja, vključevanje mladih v projekte inoviranja in možnost vzpostavitve prvih stikov z gospodarstvom. Filmski ustvarjalec, slikar, umetnik Benjamin Kreže pa je prejel priznanje za svoje filmsko in slikarsko delo, ki pušča neizbrisljivo sled.

Savus

Foto: Matjaž Kirn