sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Rogliču zlato kolo

Danes je Primož Roglič, najboljši na svetovni kolesarski lestvici, tudi uradno postal najboljši kolesar leta 2020. Prejel je namreč nagrado zlato kolo (Vélo d’Or), ki jo najboljšemu kolesarju na svetu podeljuje francoska revija Vélo Magazine na podlagi glasovanja najbolj priznanih novinarjev z vsega sveta.

Primož Roglič je bil že lani v ožjem izboru za prestižno lovoriko, v glasovanju je tretji za Julianom Alaphillippom in Eganom Bernalom, letos pa je postal prvi Slovenec s to prestižno nagrado.

Roglič je letos zmagal na Dirki po Španiji in bil drugi na Dirki po Franciji. Dosegel je pet etapnih zmag na tritedenskih dirkah, sedaj se ponaša že z 11 etapnimi zmagami na treh največjih svetovnih dirkah. Na Vuelti je dobil kar štiri etape. Letos je 31-letni Kisovčan, ki je tudi častni občan Zagorja, slavil še na eni najbolj prestižnih enodnevnih dirk na svetu Liege–Bastogne–Liege. Vsi letošnji uspehi so mu spet prinesli ob koncu leta prvo mesto na svetovni lestvici. Tam je kraljeval že konec leta 2019.

»Pogledal sem seznam prejšnjih zmagovalcev in res sem srečen, da sem se znašel v taki družbi. Rad bi se zahvalil vsem, ki so glasovali zame. To je izbor novinarjev z vsega sveta, zato se me to priznanje še posebej dotakne,« je v izjavi za L’Equipe povedal Roglič.

Nagrado podeljujejo od leta 1992. Roglič je se znašel v odlični družbi, saj so bili med dobitniki Miguel Indurain (dvakrat),Tony Rominger, Laurent Jalabert, Johan Museeuw, Jan Ullrich, Marco Pantani, Mario Cipollini, Tom Boonen, Paolo Bettini, Alberto Contador (štirikrat), Fabian Cancellara, Philippe Gilbert, Bradley Wiggins, Chris Froome (trikrat), Peter Sagan, Alejandro Valverde in lani Julian Alaphillippe. Petkrat je bil dobitnik zlatega kolesa Lance Armstrong, vendar so mu ga po dopinškem škandalu tudi odvzeli.

Savus

Foto: arhiv Savus

Previous article
Next article

Isti avtor