ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Razstava udeleženk in udeležencev SKIZ v Galeriji Medija

Vsako leto 3. decembra Galerija Medija v Zagorju gosti razstavo udeležencev aktualne Slikarske kolonije Izlake Zagorje.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan RijavecIvo Seljak ČopičFranc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik Sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal Nande Razboršek, ki je to funkcijo obdržal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar, ki je včeraj tudi nagovorila zbrane. Umetniški vodja kolonije Milan Razboršek pa je predstavil slikarje, ki so poleti ustvarjali v okviru kolonije. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Zagorje.

Letos so v slikarski koloniji sodelovali Ahmet Ozel (Turčija), Andrej Brumen Čop (Slovenija), Adriana Omahna (Argentina), Nataliya Gorza (Ukrajina, živi v Sloveniji), Željko Mucko (Hrvaška), Catharine Rey (Francija), Maruša Štibelj (Slovenija), Enes Lević (BIH), Radmila Sofija Šijan (Srbija), Ana Sluga (Slovenija) in Andreja Srna (Slovenija). Sluga in Brumen Čop sta bila prisotna tudi na včerajšnji otvoritvi.

Motivika letošnje razstave je tako kot vsako leto prosta, je pa zanimivo, da se je spet pojavila interpretacija rudarske industrijske dediščine in to kar pri dveh slikarkah, tehnike pa so bile mešane, čeprav pri večini ustvarjalcev še vedno prevladuje akril.

Razstava bo na ogled do konca januarja.

MD in AAV

Isti avtor