Le še nekaj kratkih dni manjka do 7. decembra, ko bo rudnik pod Hrastnikom in Trbovljami ponovno oživel – Zavod Savus namreč pripravlja Zimski jamatlon 2019, na katerem bo udeležba letos rekordna.

Po dogodku bodo organizatorji najbolj posebnim jamatlonkam in jamatloncem podelili priznanja, poimenovana s pristnimi zasavskimi knapovskimi imeni.

Najbolj izkušeno jamatlonko bodo okronali z nazivom Domfrca, najstarejši jamatlonec pa bo postal Pik as. Najmlajši jamatlonec oziroma jamatlonka dobi priznanje Lerhajer(ka). Izbrali bodo tudi najbolj simpatično jamatlonko (Jamska kura) in najbolj simpatičnega jamatlonca (Luftrajder).

Krajcnga je priznanje, ki ga na vsakem jamatlonu prejme udeleženka ali udeleženec, ki v Zasavje pripotuje iz najbolj oddaljenega kraja. Letos so na Zimski jamatlon prijavljene jamatlonke in jamatlonci iz desetih držav: Slovenije, Hrvaške, Portugalske, Španije, Francije, Nemčije, Češke, Italije, Makedonije in Grčije. Število držav je letos rekordno.

Organizatorji ekipe spodbujajo, naj si ob prijavi nadenejo čimbolj zanimivo ime, saj vsakokrat podelijo priznanje Ohter prtija za najbolj izvirno ime ekipe. Tokrat bo konkurenca kar huda, saj se je na Zimski jamatlon prijavilo kar 88 ekip, ki nosijo imena kot na primer Dobre mrhe, Babe so šle smučat, Jajc\’n\’hojsarji, Tastaradva od tamlade in drugi.

Izbrali bodo tudi najbolj srčno in najbolj tovariško ekipo. Prva prejme priznanje Herc šafla, druga pa priznanje Dritl kumarati. Slednjega si je na poletnem Jamatlonu prislužila ekipa Letna kuhinja, katere član si je že na prvih metrih po vstopu v jamo poškodoval gleženj, pa sta mu ostala dva člana tovariško pomagala do cilja.

Svoje priznanje bo podelil tudi Perkmandeljc (v njegovi vlogi Marjan Frelih), ki najbolje od vseh ve, kaj se je dogajalo v jami in komu so se najbolj tresle hlače – najbolj prestrašeni jamatlonki ali jamatloncu bo podelil naziv Hoznšajzer(ka).

Organizatorji pa bodo nagradili tudi tiste, ki se bodo s svojim časom najbolj približali povprečnemu. Jamatlon namreč ni tekmovanje, ampak preizkušnja v tovarištvu, zato organizatorji ne beležijo najboljših časov.

Nenazadnje si bodo nagrade in priznanja prislužili tudi tisti, ki se bodo nabolje odrezali pri metu bata škornja rikverc v kulmkišto (met škornja čez glavo v zaboj za premog).

Savus

Foto: arhiv Savus