ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Prostovoljke v Izoli

V Izoli so konec marca pripravili letno izobraževanje prostovoljcev programa Starejši za starejše, ki so se ga udeležile tudi zasavske prostovoljke.

Iz naše pokrajine smo se izobraževanja udeležile pokrajinska in društvene koordinatorke ter vnašalke, ki skrbimo, da delo programa poteka kar se da prijetno in v zadovoljstvo vseh vpletenih in da smo prostovoljci v koraku s časom tudi glede oblik in pravic,  do katerih so upravičeni starejši uporabniki. Zaradi cestnih ovir na naši zasavki smo se odločile do Kopra potovati z vlakom, ki je naš uvod v dan spremenil v prijetno izkušnjo, ki jo bomo sigurno še ponovile. V Kopru pa nas je čakal prijazni šofer iz hotela, poskrbel za prtljago in nas spotoma seznanil še z znamenitostmi Kopra in Izole. Tako smo naše izobraževanje pričele nasmejane kot pravo »knapovsko sonce«.

Na prvem skupnem predavanju smo se seznanili z delom v letu 2022 po posameznih pokrajinah. Ugotavljamo, da smo prostovoljci kljub težkih časom epidemije našli pravo pot in se naše delo zopet normalizira in na to smo res ponosni. Naslednji dan smo se zbrali že po zajtrku in prisluhnili ter spoznavali oblike nasilja nad starejšimi, o tem razpravljali, ugotovitve pa bomo lahko vključevali tudi v naše delo. Nadaljevali smo s spoznavanjem novosti in utrjevanju znanja glede izračunov in finančnih poročil ter dan končali z vodenimi gibalnimi vajami. Tretji dan smo osvajali računalniške novosti in zanke v našem programu Bopro in se seznanjali z uporabo novih tehnologij (viber). Naša izobraževanja smo zaključili s predstavitvijo Soče opreme oz. majhnimi posegi z velikimi učinki, ki lahko marsikateremu starejšemu in svojcu omogočijo bolj kvalitetno življenje.

Vem, vem kaj se sprašujete. »Kaj pa razvedrilo, sprehodi, druženje?«. Eh, za to se vedno najde čas. Sprehodi ob morju, druženja ob kavici, raziskovanje prelepe Izole, večer ob glasbi in plesu, zabave v sobah – kot v najstniških letih.

Lepo smo se imeli, izvedeli veliko novega in izmenjali izkušnje. Stkali nove prijazne vezi z našimi Podravci in se medsebojno še bolj povezali in predvsem nabrali nove moči in ideje za naše nadaljnje delo v programu Starejši za starejše.

Jerica Laznik

Foto: JL


 

Isti avtor