V sklopu programa Evropska solidarnostna enota Mladinski center Trbovlje izvaja projekt, imenovan A Solidarity Invasion, v okviru katerega gostijo pet prostovoljcev iz Bosne in Hercegovine, Španije ter Italije. Ta projekt je nadgradnja zgodbe, ki so jo lani začeli pisati s Planinsko zvezo Slovenije, letos pa dodajamo nova poglavja.

V lanskem letu so EVS prostovoljci pod mentorstvom PZS urejali zasavski del Slovenske turnokolesarske poti od Čemšeniške planine preko Svete Planine in Mrzlice do Kala, Gor, Zidanega Mosta na Kum, v letošnjem letu pa so ESC prostovoljci najprej zaključili povezavo STKP do Ljubljane, nato pa so pričeli z urejanjem t.i. Zasavske pentlje – z Janč so prišli preko Jevnice do Velike vasi. V nadaljevanju jih bo pot vodila mimo planinskega doma Ušte, Slivne, Vač, preko Vovš do Zasavske Svete gore. Od tam se bodo spustili do Izlak in nadaljevali v smeri Čemšenika do Ovčjih jam. S tem bo v osnovi Zasavska pentlja končana. Namenjena bo vsem, ki si želijo tri- ali štiridnevnega kolesarjenja po zasavskem koncu Slovenske turnokolesarske poti.

STKP je sicer 1800 kilometrov dolga krožna pot, ki vodi po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 109 kontrolnih točk, skupni vzpon pa znaša skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Edinstven projekt pri nas in širše v Evropi so zasnovali na PZS, vsi deli poti še niso popolnoma urejeni in jih večinoma urejajo prostovoljci.

Zato so se v MCT povezali s kolegi iz Škofje Loke, z organizacijo Familija – izobraževalnim in terapevtskim centrom. Pet »trboveljskih« prostovoljcev se je skupaj z mentorjem za teden dni preselilo v Škofjo Loko, kjer so se jim pridružili tamkajšnji mednarodni prostovoljci in skupaj so prijeli za delo.

Prostovoljci iz MCT so z mentorjem Gašperjem Vencem najprej postavili drogove za male in velike table v smeri Ljubljane na relaciji Puštal, Mihelčičev dom na Govejku, Trnovec, cerkev Sv. Jakoba, Toškega čela do Prevalj.

Prostovoljci iz Škofje Loke so se razdelili na dve skupini. Eno vodi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, drugo Robi Hočevar, skrbnik STKP na relaciji Šmartno pri Litiji – Škofja Loka. Obe skupini sta krenili iz Škofje Loke v smeri Blegoša in ta cilj tudi dosegli. To je bil tudi prvotni cilj oziroma želja, ki se je glede na potek dela razširila. Skupina pod vodstvom Rovana je tako nadaljevala v smeri Idrije oz. Petrovega brda, skupina pod okriljem Hočevarja pa bo markirala relacijo Škofja Loka – Ljubljana.

»Zasavske« prostovoljce čaka v prihodnjih dneh postavitev drogov do Blegoša, zatem pa se bodo priključili risanju markacij na zgornji lokaciji.

Po delovni akciji na Gorenjskem se bodo vrnili v »domače« Zasavje, kjer bodo dokončali Zasavsko pentljo.

Savus

Foto: arhiv MCT