Člani Združenja borcev za vrednote NOB Trbovlje so v sodelovanju s člani KS Franc Fakin pripravili proslavo ob osvoboditvi Trbovelj in prazniku KS Franc Fakin, se odpravili v Čeče, kjer so se poklonili žrtvam druge svetovne vojne in se udeležili sestanka pokrajinskega odbora ZB NOB za Zasavje.

V Domu svobode smo v sodelovanju s člani KS Franc Fakin pripravili zdaj že tradicionalno proslavo ob osvoboditvi Trbovelj. 8. maja se namreč spominjamo več kot 4.600 Trboveljčanov, ki so sodelovali v osvobodilnem boju in na ta dan leta 1945 osvobodili Trbovlje.

V sredo, 10. maja, smo se odpravili v Čeče, kjer smo se poklonili osvoboditeljem, partizanom VDV brigade in krajanom iz Čeč, ki so bili žrtve II. svetovne vojne. Nato nas je pot vodila na Klek. Tam so nas gostili člani KO ZB Tončke Čeč, pridružili so se tudi člani Kulturnega društva. Skupaj smo obeležili 127. obletnico rojstva narodne herojinje Tončke Čeč-Olge in ji pred hišo, kjer je živela, prižgali svečko spomina. Navzoče je pozdravil predsednik KO ZB Klek Miha Žagar.

Pokrajinski odbor ZB NOB za Zasavje se je v ponedeljek, 15. maja, sestal na sestanku, kjer smo evidentirali kandidate v organe in delovna telesa Zveze borcev Slovenije za obdobje 2023-2027. Evidentirali smo tudi kandidate iz vseh treh zasavskih občin, ki bodo zagovarjali interese Zasavja. Prav tako smo obravnavali pismo predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Marjana Križmana v zvezi s spominskimi obeležji.

Marija Govejšek

Foto: arhiv Savus