Osnovna šola Ivana Kavčiča Izlake je letos prvič vključena v vseslovenski projekt Evropska vas, ki spodbuja medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost ter spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji. Za sodelovanje si šola izbere državo, ki jo bo prestavljala. Dejavnosti na temo te države potekajo skozi celo šolsko leto, vsi učenci pa sodelujejo z ustvarjanjem različnih likovnih izdelkov, spoznavanjem glasbe, kulture, literature, plesa).

Na šoli smo se odločili, da bomo Irski namenili kar cel dan, 17. marec. Datum, ki smo ga izbrali, ni bil naključje. Zakaj torej ravno 17. marec? To je dan svetega Patrika, ki je za Irce državni praznik in dela prost dan. Učenci so ta dan sodelovali na različnih delavnicah, kjer so spoznavali irščino, zanimivosti Irske, tamkajšnjo rastlinstvo in živalstvo, irsko kulinariko (pekli smo irski kruh ter irsko različico krumpantoča, ki mu rečejo boxty), poslušali irsko tradicionalno glasbo, pisali misli znanih irskih pisateljev, v računalniški učilnici ustvarjali kvize o Irski, se učili irskih plesov ter ustvarjali različne izdelke. Učenci so pri delavnici o rastlinstvu in živalstvu Irske izdelali tudi kita v naravni velikosti, kar je res nekaj nevsakdanjega. Dolg je namreč kar 11 metrov!

V torek, 9. maja, se je skupina učenk naše šole z učiteljicama odpravila v Celje, kjer so na zaključni prireditvi projekta Evropska vas predstavljale našo šolo. Predstavili smo se s predstavitvijo Irske, ki smo jo spoznavali celo leto. Obiskovalci so lahko poskusili irski kruh, preizkusili svoje znanje o te j deželi s pomočjo spletnih kvizov, izbrali so si lahko magnetek z irskim simbolom, se fotografirali z irskim škratom. Na zaključni prireditvi pa so dekleta prestavila irski ples.

Dogodek je bil lepo obiskan, vzdušje pa prijetno in z velikim veseljem smo si ogledale tudi ostale stojnice in spoznale države, ki so jih predstavljale ostale šole. Sedaj pa že razmišljamo, katero državo bi si izbrali naslednje leto in se že veselimo ponovnega ustvarjanja.

Nežka Janc

Foto: OŠ Ivana Kavčiča