ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek prinaša nekaj zanimivih dogodkov tudi v Zasavju. Odvija se Parada učenja, poglejte kateri dogodki lahko zapolnijo vaš današnji dan. V Hrastniku v knjižnici najdete pravljico. V Trbovljah bo zvečer projekcija zanimivega dokumentarca o raziskovanju ogljikovih odtisov, ki jih je opravil Trboveljčan Matevž Lenarčič. Pa še kup drugih stvari lahko počnete danes. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 18. maj 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Jutranje temperature bodo večinoma od 5 do 10, najvišje dnevne od 13 do 17 °C.

V petek bo pretežno oblačno, popoldne in zvečer se bodo pojavljale posamezne krajevne plohe. V soboto bo nekaj več sonca, še bodo možne krajevne plohe. Topleje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanaci0ea je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovo.

Zaradi prenove priključka Petelinkarjeve ceste v občini Zagorje ob Savi bo do 24. maja priključek zaprt 24 ur dnevno. Urejen je začasen dvosmerni promet na Petelinkarjevi cesti od Petelinkarjeve ceste 7 do priključka na Tonkovo cesto.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Stolpnica S 15, izvod Kešetovo (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure iz TP Toplice, izvod Podvine, od 8. do 11. ure iz TP Obrtna cona Toplice, izvod Stope, od 12. do 13. ure pa TP Klenovik, izvod Gričar-vikendi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Kisovec, izvod Zlato polje, Skakalnica (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Čuječnost v digitalnem svetu, Medgeneracijsko središče Dol pri Hrastniku, od 12. do 14. ure;
  • Deutsche Kaffeezeit, osvežitev in krepitev znanja nemščine, MC ZOS, od 10. do 11. ure;
  • Mednarodni dan muzejev – voden ogled po 4.dritlu, DDT Trbovlje, od 12. do 14. ure;
  • Demonstracija humanoidne robotke Eve, STPŠ Trbovlje, od 15. do 17. ure;
  • Kako postanete top programer svojega uma, delavnica Nataša Jerman Rajh, ZLU, od 17.30 do 19.30 ure;
  • Mostovi Turčije, učenje turškega jezika, MC Zagorje, od 18. do 19. ure;
  • Matevž Lenarčič: Temni pokrov sveta (ogled filma, DDT, od 18. do 19. ure.

Knjižnica Antona Sovreta

Gregor in dinozavri igrajo nogomet

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku vam danes ob 17.30 uri ponujajo zanimivo pravljico z naslovom Gregor in dinozavri igrajo nogomet. Šolsko nogometno prvenstvo je pred vrati in Gregorja so izbrali za kapetana razrednega nogometnega moštva. Ali lahko Gregor in prijatelji zmagajo na odločilni tekmi?


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Barbara Demšar

V galeriji Medija v Vili Medea je do 21. maja na ogled razstava Barbare Demšar Cvetenje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini. Razstava bo odprta do konca maja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavska ljudska univerza

Stresi stres

Zasavska ljudska univerza vsak četrtek ob 16.15 v telovadnici na OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju pripravlja vadbo Stresi stres, ki jo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze. Vadba poteka v okviru VGC ZLU. Vodena vadba, ki je telesu in umu prijazna, je namenjena predvsem starejšim udeležencem. Vključuje: enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, raztezanje, vaje za zdravo hrbtenico, elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Temni pokrov sveta

ob 18. uri

Slovenski dokumentarni film, režija Amir Muratović, igrajo  Domen Grauf, Matevž Lenarčič, Grisha Mochnik.

Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja. Projekciji bo sledil pogovor z Matevžem Lenarčičem, Radom Likonom in Amirjem Muratovićem.

Trailer Temni pokrov sveta


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan muzejev

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev. Namen tega dne je večja prepoznavnost muzejev v družbi in njihov razvoj. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. V Zasavju imamo kar nekaj zanimivih muzejskih zbirk. Največji muzej z največ zbirkami je Zasavski muzej Trbovlje, ki upravlja tudi hrastniški muzej s tamkajšnjimi zbirkami. V Kisovcu je Muzej rudarstva, v Delavskem domu Trbovlje pa virtualni muzej rudarstva 4. dritl.


Svetovni dan podjetnic

Danes je mednarodni dan podjetnic, ki ga vsako leto obeležujemo 18. maja. V Sloveniji je na trgu dela aktivnih več kot 425 tisoč žensk, kar pa je kljub vsemu še vedno manj od števila podjetnikov. A vseeno smo prepričani, da današnji čas in poslovni prostor kaže veliko priložnosti za napredek in razvoj ženskega podjetništva.


Dan brez umazane posode

Lepota tega praznika je, da lahko izbirate med načini proslave: lahko pomijete vso umazano posodo (in je potem dan res brez umazane posode), lahko pa se odločite, da se umazane posode ves dan ne boste dotaknili (seveda pa bo tisti kup posode potem treba pomiti naslednji dan). Lahko ves dan jeste s papirnatih krožnikov in s plastičnim priborom, lahko greste jest v restavracijo in prepustite ukvarjanje s posodo komu drugemu. Obstaja pa še ena možnost: dan lahko proslavite tako, da si greste kupit pomivalni stroj. Energijsko varčnega, se razume.


Savus


 

Isti avtor