Regionalna razvojna agencija Zasavje je 10. januarja 2023 na sedežu Evropske komisije v Bruslju predstavila projekt Pronacul. Projekt sledi trajnostnim turističnim destinacijam naravne in kulturne dediščine na področju inovativnih pristopov in modelov s poudarkom na razvoju območij Natura 2000.

Vodja projekta na RRA Zasavje Andraž Malovrh je predstavnikom komisije predstavil dosežene rezultate in učinke projekta, že izvedene in bodoče aktivnosti, ki temeljijo na pilotnih projektih s poudarkom na investicijah s posebnim inovativnim in demonstrativnim značajem. »Med drugim smo predstavili Akcijski načrt Občine Zagorje ob Savi, v sklopu katerega je Regionalna razvojna agencija Zasavje vzpostavila tematsko pot, ki v zagorski občini povezuje sedem območij Nature 2000 z Rudarskim muzejem Zagorje,« je povedal Malovrh.

Po predstavitvi projekta so se s predstavniki Evropske komisije dogovorili, da bodo skušali vplivati ne le na ključne deležnike temveč tudi na oblikovalce politik. »Predloge, rezultate in učinke projekta jim bomo posredovali v obliki priporočil za konkretne lokalne, regionalne, nacionalne in transnacionalne strateške dokumente, saj želimo nadaljnji razvoj na področju valorizacije in ohranjanja naravne in kulturne dediščine na Jadransko-Jonskem območju in, v kolikor se bo pokazal interes, tudi širše,” je še poudaril vodja projekta Pronacul.

Regionalna razvojna agencija Zasavje je predstavnike Evropske komisije povabila na Mednarodno konferenco o mreženju s področja spodbujanja naravne in kulturne dediščine za razvoj trajnostnega turizma na zavarovanih območjih, ki jo bodo organizirali v mesecu marcu.

AM

Foto: RRA


 

Prejšnji članekPovozil pešca
Naslednji članekKS Jože Marn z novim vodstvom