Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Jože Marn v zagorski občini.

Krajevno skupnost Jože Marn bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica Anja Ločičnik, člani sveta KS pa so še Marija Oven, Maja Prašnikar, Helena Čop, Boris Meterc, Til Šiles in Jasna Malovrh Topole.

KS Jože Marn je krajevna skupnost, v kateri leži center mesta Zagorje. V njej se vsakoletno odvijajo občinske prireditve, kot sta Zagorska noč in Noč pred nočjo, prav tako vsako leto gosti slavja ob božičnih in novoletnih praznikih. Njena zgodovina je globoko povezana z rudarstvom, le redki krajani pa vedo, da je v njej tudi ogromna podzemna dvorana.

Krajevna skupnost Jože Marn meji na KS Rudnik-Toplice, KS Franc Farčnik in KS Ravenska vas. Čeprav je večinoma v mestu, so nekateri njeni deli bolj podeželski, kot na primer hišna številka Kolodvorska cesta 29, ki je na hribovitem, nedostopnem območju. Odročno je tudi naselje Družina.

Več mladih je v centru mesta, kjer se vsako leto odvija nekaj občinskih prireditev. Tu je tudi Delavski dom Zagorje, zdravstveni dom, pa šole, vrtci in večje trgovine. KS Jože Marn sodeluje pri organizaciji prireditve Perkmandeljc vabi v svojo deželo, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Turističnim društvom Ruardi, KS Franc Farčnik, KS Rudnik-Toplice in KS Kotredež. Njen del je tudi rudarski skok čez kožo in različne igre.

V krajevni skupnosti je bila, kot v vsem Zasavju, nekdaj močno razvita rudarska industrija. Na to še vedno spominjajo nekateri ostanki rudarskega dela, čeprav te zgodovine marsikdo ne pozna. Tako malokdo ve, da v Aleksandrovem rovu stoji podzemna dvorana v velikosti zagorske cerkve, ki je danes zasuta.

V KS Jože Marn, predvsem v centru mesta, krajanom veliko sivih las povzročajo parkirni prostori oziroma pomanjkanje le-teh. Še posebej pereč je ta problem v času občinskih prireditev in dogodkov v Delavskem domu Zagorje, ko se krajani za parkirna mesta »tepejo« z obiskovalci. Kljub premalo parkirnim mestom je KS Jože Marn lepa. Obiskovalci si lahko ogledajo park dr. Janeza Drnovška, obnovljeno mestno ploščad in Cankarjev trg, ki stoji med Zasavsko ljudsko univerzo, Osnovno šolo dr. Slavka Gruma in cerkvijo sv. Petra in Pavla.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPronacul v Bruslju
Naslednji članekGlušič: Nižje cene