sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Projekt Pronadrion

Regionalna razvojna agencija Zasavje je kot vodilni partner vložila vlogo za projekt Pronadrion – Spodbujanje narave za razvoj bolj zeleno Jadransko-jonsko območje. Projekt je bil vložen v okviru prvega javnega razpisa programa IPA-Interreg Adrion. Celotni proračun razpisa 1,5 milijona evrov.

Projekt RRA spodbuja krepitev narave, njeno zaščito in ohranjanje ter povezavo z biotsko raznovrstnostjo in zeleno infrastrukturo, tudi v urbanih območjih, hkrati pa zmanjšaje vseh oblik onesnaževanja v jadransko-jonski regiji.

V okviru projekta bodo v Zasavju denar naložili v gorska električna kolesa z opremo za uporabnike (npr. čelade), v dve univerzalni električni polnilni postaji in prostor za shranjevanje koles. Slednje bo delovalo kot E-bike hotel za turiste in lokalne uporabnike. Pripravili bodo kolesarske ture od mesta do podeželja oziroma do gorskih vrhov ter kolesarsko med seboj povezali planinske koče, s čimer bodo zmanjšali število avtomobilskih potovanj.

V projekt bodo vključili naravne parke na območjih Kuma in Mrzlice ter planinske koče Kum, Mrzlica in Sveta Planina, del območja Trojan, del Posavskega hribovja, Čemšeniško planino, Reber, Medijo, Kotredež, Kandrše – Drtijščico in območje Kopitnika. Ljubiteljem avantur med uporabniki električnih koles bo na voljo raziskovanje pobočij okrog 1131 metrov visokega Javorskega vrha, ki jih bodo namesto z avtomobili osvajali s kolesi, svoje veščine in kolesarsko znanje bodo lahko med drugim preizkusili v gorsko kolesarskih parkih na Javorju in Cilenci. Upravljanje koles in polnilnih postaj bodo prevzela lokalna društva in zavodi, ki bodo skrbeli za najem koles in uporabnikom nudili informacije o kolesarskih turah. Lastnikom koles, ki bodo obiskali Zasavje, bodo zagotovljeni varni prostori za njihovo shranjevanje.

Javno dostopne električne polnilne postaje bodo za polnjenje koristile obnovljive vire energije. Namestiti nameravajo tudi klopi in table, namenjene območjem Natura 2000, pa manjše in večje opozorilne table s QR in NFC kodami, aplikacijo z razširjeno resničnostjo za konceptualno oblikovanje revitalizacije in promocijo narave v okviru območij Natura 2000, lesene didaktične pripomočke …

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor